[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/spider-web-cobweb-insect.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/spider-web-cobweb-insect.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/spider-web-cobweb-insect.jpg","size":"83.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Ukoliko se bojite pauka, postoji aplikacija koja će vam pomoći da pobijedite strah

Strah od pauka, koji se još naziva i arahnofobija, nije rijetka pojava, a svi koji pate od paničnog straha od pauka, možda bi si mogli pomoći putem nove aplikacije Phobys, koju je razvio tim naučnika sa Univerziteta Bazel u Švicarskoj.

Riječ je o aplikaciji s proširenom stvarnosti čiji je cilj pružiti "terapiju putem izlaganja" osobama koje se panično boje pauka na siguran i kontroliran način.

- Lakše je ljudima koji strahuju od pauka suočiti se s virtualnim paukom nego pravim -  ističe Anja Zimmer, vodeća autorica studije vezane za spomenutu aplikaciju, koja je objalvjena u naučnom časopisu Journal of Anxiety Disorders.

Naučnici su proveli dvosedmična klinička testiranja sa 66 sudionika studije koji pate od arahnofobije. Neki od sudionika koristili su aplikaciju kroz više susreta s projiciranim paukom, dok je drugi dio sudionika studije poslužio kao kontrolna grupa bez interakcija s paucima.

- Grupa koja je vježbala koristeći Phobys pokazala je značajno manje straha i gađenja u situaciji s pravim paukom i prilazili su pauku bliže od sudionika iz kontrolne grupe - tvrde sa univerziteta u Bazelu.

Aplikacija međutim nije besplatna i košta pet dolara (Nešto preko 10 konvertibilnih maraka) da bi je se u potpunosti otključalo. Ima deset nivoa kroz koje korisnici mogu prolaziti, a na kraju svake se prolazi procjena razine straha. Aplikacija počinje brzim testom vašeg straha, kako bi se utvrdila temeljna razina straha ili gađenja od pauka od koje aplikacija dalje može razvijati terapiju.

Aplikacija isto tako nije za svakoga i pogodna je za osobe koje pate od blagog i klinički beznačajnog straha od pauka te koje su starije od 16 godina

Jedan savjet koji aplikacija daje korisnicima vrijedan je zlata, a potencijalno vas može spasiti popravka oštećenja na mobiteli i glasi - čvrsto držite svoj mobitel, prenosi Cnet.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!