[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/visina-ljudi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/100x73\/visina-ljudi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/visina-ljudi.jpg","size":"47.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Najviša nacija na svijetu se smanjuje, ali su i dalje najviši

Devetnaestogodišnji Nizozemci u prosjeku su visoki 182,9 centimetara, a Nizozemke 169,3 cm.

To znači da su muškarci za centimetar, a žene za 1,4 centimetra niže u odnosu na generaciju rođenu 1980.

Čimbenici poput imigracije i prehrane vjerojatno su odgovorni za promjenu trenda, nakon stoljeća i pol kontinuiranog rasta nacije.

- Tokom prošlog stoljeća postajali smo sve viši i viši, ali od 1980. taj se rast zaustavio - kaže se u saopćenju statističkog zavoda.

Ipak nije sve izgubljeno. Nizozemci su i dalje najviši. Iza njih su Crnogorci, Estonci i Bosanci. Nizozemke su prve ispred Crnogorki, Dankinja i Islanđanki.

Potvrđuje to i premijer Mark Rutte koji sa svoja 193 centimetra često 'strši' na sastancima Europskog vijeća.

No zbog čega je među Nizozemcima visina u padu nije posve jasno. 

Jedan razlog je zasigurno useljavanje, posebno ljudi koji nisu zapadnjačkog porijekla jer su oni niži od prosjeka, kaže se u studiji.

No rast stagnira i među Nizozemcima čiji su roditelji, djedovi i bake rođeni u Nizozemskoj.

To bi moglo biti zbog "biološke granice", ali i "zbog nezdravih prehrambenih navika koje utječu na rast".

Nisu Nizozemci uvijek bili tako dugonogi. Na početku 19. stoljeća nacija je bila niska za tadašnje europske standarde i 'rasti' je počela tek od 1840-ih godina.

Do prije sto godina najviši na svijetu bili su Skandinavci, a Nizozemci su primat preuzeli sredinom 20. stoljeća.

Popularan mit - da je to zbog obilne konzumacije mliječnih proizvoda koje Nizozemci obožavaju, opovrgli su naučnici.

- Vjerojatno se radi o prirodnoj selekciji u kojoj su viši muškarci i žene imali više djece od nižih parova - navodi statistički zavod.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!