[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/22\/advanced-ai-anatomy-artificial.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/22\/100x73\/advanced-ai-anatomy-artificial.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/22\/advanced-ai-anatomy-artificial.jpg","size":"155.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

UI vidi ono što doktori ne mogu

Tokom ljetnog dijela Covid-19 pandemije, Španija je bila jedna od najteže pogođenih zemalja u Europi. Hiljade ljudi je završilo na liječenjima u klinikama i bolnicama, a doktori su daval isve od sebe da ishod liječenja bude uspješan.  

Klinička bolnica u Barcelni, razvila je alat za strojno učenje, koji može uspješno da predvii kada će pacijentu koji boluje od bolesti Covid-19 pogoršati stanje i šta napraviti kako bi se izbjegao smrtni ishod. 

- Kad imate samo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, možete u pružiti posebnu njegu. No, kad imate njih 700, trebate ovakav alat- kazala je Carolina Garcia-Vidal, doktorica specijalizirana za infektivne bolesti,

I prije pandemije bolnica je radila na programu koji bi pretvarao podatke u smislene analize. No, kada su u martu počeli dolaziti pacijenti sa Covid-19, prilagodili su sitem da analizira gomilu podataka koje su stizale od 2000 kritičnih pacijenata. 

- To još nitko nije napravio - ističe Garcia-Vidal i dodaje kako se alat pokazao korisnim jer ima 90-postotnu tačnost. Naročito je koristan za doktore koji nemaju dovoljno iskustva ili su specijalizirani za druga područja, a ne ličenje pacijenata koji boluju od Covid-19. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!