[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/22\/microsoft-80659-1280.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/22\/100x73\/microsoft-80659-1280.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/22\/microsoft-80659-1280.png","size":"72.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

I Microsoft kreće u dizajn vlastitih procesora

Apple je nedavno počeo sa razvojem vlasitith procesora, čime planiraju promijeniti Intelove procesore koje ugrađuju u svoje kompjutere. Oni su odlučili, da na ARM arhitekturi izgrade svoje procesore. Performanse, makar prema dosadašnjimo ocjenama su mnogo bolje nego kada su koristili Intelov čipset, što znači da je Mac mini sa M1 čipsetom - pun pogodak.

Putem Applea bi mogao krenuti i još jedan kompjuterski gigant - Microsoft. Prema posljednjim medijskim pisanima i izvještajima, kompaniaj navodno već razvija vlastite čipove također temeljene na ARM arhitekturi, koji će u budućnosti zamijeniti dosadašnje Intelove čipove. Dakle, intel je na gubitku. Microsoftov vlastiti hardver će naročito biti namijenjen za servere, a možda bi se mogli koristiti i u njihovim kompjuterima Surface. 


Microsoft je sa Qualcommom već radio na izradi vlastitih prilagođenih procesora za kompjutere, no ovaj će put, najvjerovatnije, kompnaija sama razvijati svoj procesor.  To će, kako je već rečeno, biti velik udara Intelu, čiji hardver trenutno pokreće servere u cloudu servisu Azure, a možda snaga Microsoftovog procesora neće biti ista kao od Intelovog, svakao će biti kontorolori vlastite sudbine, prenosi TechSpot.

U microsfotu već razmišljaju koliko će im prednost donijeti ulaganje u neki vlastiti hardver, jer bi pri dizjanu i proizvodnji istih, naglasak moći staviti na specijalizovane zadatke što će omogućiti bolju učinkovitost. 

Glasnogovornik Microsofta, Frank Shaw, rekao je kako će nastaviti sa investiranjem u vlastite mogućnosti u područjima kao što je dizajn, proizvodnja. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!