[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/24\/l-4a82aa7059a334532dedc29574ca7e8a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/24\/100x73\/l-4a82aa7059a334532dedc29574ca7e8a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/24\/l-4a82aa7059a334532dedc29574ca7e8a.jpg","size":"127.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Udruženje ''Porodice tri plus'' očekuje od vlasti u HNŽ-u usvajanje pronatalitetnih mjera

Udruženje porodica s troje ili više djece u Federaciji BiH ''Porodice tri plus'' održalo je u četvrtak u Mostaru prvi sastanak i konferenciju za novinare na kojem su najavili početak aktivnog djelovanja na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Sastanku je nazočio veliki broj višečlanih obitelji s područja HNŽ-a, gdje su zajedno s predstavnicima Udruženja definirali aktivnosti u idućem razdoblju u cilju jačanja ovih obitelji ali i nataliteta na području lokalne zajednice.

''Veliki odziv roditelja govori da je ideja tri plus u Mostaru odmah zaživjela. Ove obitelji u demografskom smislu su najznačajnije za naše društvo ali njihovi specifični financijski i drugi izazovi sustavno nisu prepoznati u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Zato smo danas zajedno s mostarskim obiteljima razmotrili pravce djelovanja i plan aktivnosti, a sve u cilju njihovog jačanja društveno ekonomskog statusa'', rekao je predsjednik Udruženja ''Porodice tri plus'' Mustafa Vlahovljak.

Planirano je upućivanje dopisa Vladi HNŽ-a i Gradskoj upravi Grada Mostara u vidu prijedloga mjera za sustavnu podršku višečlanih obitelji. Zbog izrazito negativnih trendova depopulacije i velike važnosti ovih obitelji za razvoj našega društva, vjerujemo da će vlasti  u HNŽ-u imati puno razumijevanje i u idućem razdoblju kroz zakon dodijeliti sustavnu podršku ovim obiteljima, istaknuli su iz Udruženja.

Spomenuto Udruženje usvojila je 11 prijedloga odnosno inicijativa za donošenje seta mjera u funkciji podrške natalitetu i jačanja obitelji s troje ili više djece.

Jedan od prijedloga je da dječji dodatak za obitelji s troje ili  više djece  bude bez imovinskog cenzusa.

 Ostali prijedlozi mjera su: Subvencioniranje troškova boravka u vrtićima za djecu iz višečlanih obitelji  na području županija za 100 posto, besplatni udžbenici za osnovnu i srednju školu djeci iz višečlanih obitelji, subvencioniranje troškova produženog školskog boravka, uvećanje školskih i studentskih stipendija za djecu iz višečlanih obitelji, omogućavanje stipendiranja dva učenika/studenta iz jedne višečlane obitelji ako ispunjavaju propisane uvjete natječaja, oslobađanje troškova upisnine trećeg i idućeg djeteta iz višečlanih obitelji koje školuju dvoje djece na državnom fakultetu, prvom i drugom djetetu  iz ovih obitelji osigurati popust na troškove upisnine, priznavanje prava na dječji dodatak za vrijeme redovnog studiranja, u postupku prijema radnika u radni odnos, kandidatima roditeljima višečlanih obitelji uvesti kriterij za dodatno bodovanje po ovom osnovu, umanjenje računa za  komunalne usluge, te stambeno zbrinjavanje  kroz dodjeljivanje besplatnog zemljišta u vlasništvu županije za izgradnju obiteljske kuće, namjensku gradnja stanova koji bi se prodavali po povoljnim uvjetima te kroz  dodjelu stanova na korištenje obiteljima s troje ili više djece.  

Spomenuto Udruženje kao veliki pronatalitetni projekat izdaje i ''Porodičnu 3 plus karticu'' putem koje ove obitelji ostvaruju velike popuste pri kupovini roba i usluga u mnogim prodajnim mjestima u FBiH. Ovim putem iz Udruženja pozivaju i sve sportske i gospodarske subjekte s područja HNŽ-a  da se pridruže projektu ''Porodična 3 plus kartica'' u cilju ostvarivanja popusta za ove obitelji, navodi se u priopćenju Udruženja ''Porodice tri plus''.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!