[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/28\/jevrejsko-groblje-promotori.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/28\/100x73\/jevrejsko-groblje-promotori.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/28\/jevrejsko-groblje-promotori.jpg","size":"445.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Zurichu predstavljen njemački prevod romana 'Jevrejsko groblje' Enesa Karića

Prevod romana "Jevrejsko groblje" (njemački naslov: "Der Jüdische Friedhof") autora Enesa Karića premijerno je predstavljen švicarskoj čitalačkoj publici u Zürichu u subotu 26. oktobra, u okviru Književnog festivala "Zürich čita".

U prepunoj knjižari "Mille et deux feuilles", koja je specijalizirana za književnost i kulturu Sredozemlja, bosanski književnik i profesor islamske teologije Enes Karić prezentirao je svoj drugi roman preveden na njemački.

Publika je sa velikim interesom pratila najprije čitanje glumice Connie Leu i razgovor koji je moderirao novinar dnevnika "Neue Züricher Zeitung" Cyrill Stieger.

On je u svom uvodnom izlaganju istakao književnu vrijednost i originalnost ovog Karićeva djela, u kojem je tematizirano vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. 

U diskusiji sa prisutnima Karić je naglasio potrebu uspostavljanja i održavanja mira u svijetu.

- Ne postoji ništa gore što se čovjeku može desiti od rata. Zato je potrebno uporno i neumorno raditi na projektima mira - naglasio je Karić.

Taj roman na njemački je prevela Silvia Sladić, a realizaciju promocije u programima renomiranog književnog festivala "Zürich čita" podržala je književna mreža Traduki, javlja MINA.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!