[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/tesla-autopilot.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/100x73\/tesla-autopilot.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/tesla-autopilot.png","size":"825.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

U Tesli koja je skrivila saobraćajnu nesreću, ipak bio vozač na prednjem sjedištu?

Prošli mjesec brojni svjetski mediji su prenijeli informacije o saobraćajnoj nesreći Teslinog Modela S, u kojoj su poginule dvije osobe. Prve informacije koje je objavila policija bile su da na prednjem sjedištu nije bilo vozača, pa su automatski zaključili kako je automobilom upravljao samo autopilota. 

Ali, nedugo nakon što se ova vijest proširila internetom, javio se Elon Musk koji je rekao, da, prema njihovim informacijama i podacima, automobil nije imao aktiviran autopilot. Također, mnogi su pozivali na Tesline sigurnosne opcije koje bi trebale spriječiti da vozači u potpunosti prepuste volan kompjuteru i sjednu na zadnje sjedište ili suvozačko mjestono ipak,  test Consumer Reportsa pokazao je da je ipak moguće prevariti autopilot i sjesti na zadnje sjedište dok autopilot upravlja vozilom.

Šta se tačno dogodilo 17. aprila kada je Model S velikom brzinom sletio s ceste i dalje nije poznato, a problem je što se nakon izlijetanja, automobil i zapalio.

Vatra, koja je nastala nakon nesreće, je zapalila i kontrolni modul u kojem su se nalazili svi bitni podaci, bez kojih je istraga usporena. No ipak, i bez tih podataka američki Odbor za cestovnu sigurnost proveo je istragu vezanu za nesreću, a preliminarni podaci koje su objavili pokazuju da je, čini se, vozač ipak sjedio na prednjem sjedištu, a ne na zadnjem, kao što se to u početku tvrdilo i širilo medijima i društvenim mrežama. Sigurnosni snimci su zabilježili trenutak ulaska jedne osobe na mjesto vozača, a druge na mjesto suvozača. 

Također, istražitelji su na Modelu S na istoj cesti pokušali aktivirati autopilot, no on se nije mogao aktivirati, već je na tom dijelu ceste moguće aktivirati samo opciju Cruise Control. Šta se tačno desilo u toj stravičnoj nesreći, saznat ćemo tek na kraju istrage kada budu poznati svi detalji tog događaja. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!