[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-2f99052bcbc14e358ea5ce2d80544dbd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-2f99052bcbc14e358ea5ce2d80544dbd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-2f99052bcbc14e358ea5ce2d80544dbd.jpg","size":"122.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U Sarajevu održana panel diskusija o garanciji lokalne autonomije u FBiH

Panel diskusija o garanciji lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi održana je danas u Sarajevu.

Na zahtjev Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, Vijeće Evrope je angažiralo eksperte koji su izradili Izvještaj "Garancija lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi – stručno mišljenje i preporuke".

Sekretar Općine Centar Adelina Džanković kazala je da neusaglašenost propisa sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH ima za posljedicu ugrožavanje prava jedinica lokalne samouprave, jer se zakon ne može dosljedno primjenjivati.

-  Jedan od primjera je donošenje internih akata jedinice lokalne samouprave, a to su prije svega odluka o organizaciji organa uprave i pravilnika o unutrašnjoj organizaciji. Viši organi vlasti insistiraju na primjeni raznih propisa koji su doneseni prije Zakona o principima lokalne samouprave, gdje se ne uvažava njegov specifični karakter, u smislu da je to propis koji u cjelosti reguliše rad organa uprave i on je instrument međunarodnog ugovora, odnosno Evropske povelje o lokalnoj samoupravi – kazala je Džanković.

Dodala je da primjena ranijih zakonskih rješenja prije usvajanja i donošenja zakona o principima lokalne samouprave dovodi do toga da imamo situaciju u kojoj se odluke o internoj organizaciji organa uprave donose na komplikovan način, uz puno sudionika, a utiče direktno i ugrožava efektivno upravljanje organa uprave, što je osnovni preduslov za ostvarivanje prava građana.

Izvještaj, između ostalog, predstavlja stručni odgovor na mišljenje Federalnog ministarstva pravde i stav upravne inspekcije u pogledu utvrđivanja nadležnosti za donošenje odluke o organizaciji službi jedinica lokalne samouprave i donošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji službi jedinica lokalne samouprave.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara kazala je da od kako je preuzela funkciju predsjednice FBiH nastoji koordinirati lokalnu samoupravu, kantone i Federaciju jer smatra da život počinje u općinama i da je jako važno osigurati podršku viših razina vlasti općinama, kako bi one mogle zadovoljiti osnovne potrebe svih građana.

- Građani kada imaju problem prvo se obraćaju načelnicima, gradonačelnicima i njihovim službama. Lokalne zajednice su temelj Bosne i Hercegovine – izjavila je Bradara.

Smatra da ne postoje "tipični evropski standardi", ali da postoji osnovni evropski standard koji nalaže da se građanima osiguraju osnovni uslovi za život i zdravu sredinu, gdje su im dostupne zdravstvene usluge, obrazovanje i drugo.

Dugoročni cilj panel diskusije je otvoriti dijalog sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine o njihovoj zakašnjeloj obavezi harmonizacije zakona sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine uvažavajući poseban karakter ovog Zakona u odnosu na opće zakonodavstvo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!