[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/tesla-autopilot.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/100x73\/tesla-autopilot.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/tesla-autopilot.png","size":"825.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

U saobraćajnoj nesreći poginule dvije, okrivljuje se Teslin autopilot

Dvije osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći Teslinog Modela S, koja se dogodila tokom vikenda. Ulaskom u krivinu, automobil nije skrenuo već je nastavio voziti pravo i velikom brzinom udario u drvo, nakon čega je izbio požar koji su vatrogasci gasili čak satima. Tokom očeivda, policija je u automobilu pronašla dva tijela, i to jedno na suvozačkom mjestu, a jedno na zadnjem sjedištu, ali za volanom, odnosno na mjestu na kojem sjedi vozač nije bilo nikoga. 

Ipak, mediji upozoravaju kako je riječ o preliminarnim rezultatima istrage te treba sačekati na konačne rezultate, no čini se kako bi glavni kriva za ovu saobraćajnu nesreću mogao biti Teslin autopilot. Toj tvrdnji u prilog ide i izjava supruge jednog od poginulih muškaraca koja je  rekla kako se prije nesreće čula s mužem te je rekao da se ide provozati  i spomenuo je autpilot. Još nema potvrde da je automobilom upravljao kompjuter, no sve upućuje na to. Kako su iz Muskove kompanije više puta upozoravali, prilikom korištenja autopilota i potpune autonomne vožnje, kaoja je u beti, vozači su i dalje odgovorni za upravljanje automobilom i moraju imati ruke na volanu.

 

Govoreći o PAU (potpuno automatsko upravljanje), Elon Musk je kazao prije nekoliko mjeseci kako ta opcija postaje toliko dobra, da, osim ako to ne želite, većinu vremena provedenog u autmobilu, nećete morati voziti. Samo nekoliko sati prije ove saobraćajne nesreće, Musk je na Twitteru komentarisao izvještaj Tesle o nesrećama u prvom kvartalu, te je napisao kako automobil njegove kompanije s aktiviranim autopilotom imaju 10 puta manju šansu sudjelovati u saobraćajnim nesrećama. 

Brojni vlasnici Tesle do sada su objavljivali videozapise na YouTubeu i društvenim mrežama na kojima su demonstrirali mogućnosti autopilota koji se u većini slučajeva pokazao potpuno dorastao zadatku.

 Američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom saobraćaju je prošli mjesec tako objavila da su otvorili 27 istraga vezano uz prometne nesreće u kojima su sudjelovala Teslina vozila, od čega su 23 istrage još aktivne. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!