[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/sarajevo-konjic-timelapse.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/100x73\/sarajevo-konjic-timelapse.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/sarajevo-konjic-timelapse.png","size":"1,044.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Pogledajte video koji će vas ostaviti bez daha

Google je ovih dana na svom servirsu Google Earth objavio alat koji gotovo precizno prikazuje koliko su ljudi promijenili izgled Plave plaente u samo nekoliko desetaka godina.

Alat "TImelapse" zamišljen je kao animacija satelitskih snimki naše planete u razdoblju od 1984. godine do 2020. godine. Tako korisnici mogu napraviti animaciju koja pokazuje kako se njihov grad ili država mijenjala tokom svih ovouh godina. Nažalost, Googleove karte ne pokrivaju cijeli svijet, ali primjera radi, možemo pogledati koliko su se mijenjali i rasli grado. 

Kako su kazali iz Googlea, animacija se stvara od brojnih satelitskih fotografija koje su napravili NASA-ini i EU sateliti. Tako u relativno kratkom vremenu možemo vidjeti kako gradovi rastu, ali i to kako ledenjaci i šume nestaju.  

U svom videu Google je pokazao koliko je šuma nestalo, koliko se obala promijenilo i gradova naraslo u tih 35 godina. 

Pogledajte video:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!