[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/03\/aida-daguda-direktorica-cpcd-i-olav-reinertsen-ambasador.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/03\/100x73\/aida-daguda-direktorica-cpcd-i-olav-reinertsen-ambasador.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/03\/aida-daguda-direktorica-cpcd-i-olav-reinertsen-ambasador.jpg","size":"98.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

U prostorijama CPCD-a organizirana SMART Balkans ceremonija potpisivanja ugovora za BiH

Danas su u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu potpisani ugovori sa šesnaest organizacija civilnog društva, medija i kreativnih grupa iz Bosne i Hercegovine, odabranih na osnovu javnog poziva. Ukupna vrijednost dodijeljenih grantova u ovom krugu iznosi 156.350 EUR.

 

NJ.E. Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini čestitao je svim organizacijama:

 

- Ponosni smo što smo danas ovdje sa CPCD-om. Civilno društvo je srž svake demokratije, u Norveškoj ili BiH. Ono što vidimo tokom posljedanja dva mjeseca nas zabrinjava. Ako BiH želi da se pridruži euroatlantskim strukturama, onda civilno društvo treba da igra glavnu, ključnu ulogu u pokretanju slobodnih diskusija i otvorenih debata, kako bi ovu zemlju približili Evropi. Svaki napad na civilno društvo i ograničavanje osnovnih sloboda predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i treba biti zaustavljeno. Nadamo se da će grantovi koje danas dodjeljujemo omogućiti organizacijama civilnog društva da rade svoj vrlo bitan posao i da sprovode aktivnosti koje će omogućiti BiH da dođe na mjesto koje joj pripada- kazao je Reinertsen.

 

olav-reinertsen-ambasador-kraljevine-norveske-u-bih.jpg

 

Podršku za projekte lokalnih inicijativa dobile su organizacije: Udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, UG Nešto više, UG Oštra Nula, Udruženje LAN, EKO EHO- Centar za edukaciju i promociju zdravog života, Udruženje Centar za energiju, okolinu i resurse- CENER 21, Udruženje za psihosocijalnu podršku Psihoart, Udruženje građana tolerancijom protiv različitosti ToPeeR, Udruženje Centar za razvoj neformalnog obrazovanja CRNO, Udruženje Eko akcija; Creative box grantove dobili su Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), Udruženje Zdravo da ste i Neformalna grupa Shambala; a medijske grantove CAPITAL, Informativni portal Slobodna.ba d.o.o. i Centar za analizu medija i politike (CAMP).

SMART Balkan je četverogodišnji regionalni projekat koji se realizuje sa ciljem jačanja participativnih demokratija i euroatlantskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, putem osnaživanja organizacija civilnog društva i medija. Poseban akcent je na oblastima sigurnosti i stabilnosti, te dobrog upravljanja, pri čemu se podstiče regionalna saradnja.Projekat će dodijeliti ukupno 450 grantova u svih šest zemalja u ukupnom iznosu od 14,5 miliona EUR. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!