[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/vi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/100x73\/vi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/vi.jpg","size":"301.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

U potonuću trajekta na afričkom jezeru Victorija 44 osobe poginule

Najmanje 44 osobe  su poginule  kada je potonuo trajekt na jugu najvećeg afričkog jezera Victorije, rekao je glasnogovornik tanzanijske vlade na državnoj televiziji, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći, dok će potraga nastavlja, prenosi AP. 

Na brodu se nalazilo "više od stotinu putnika" kada je potonuo u četvrtak poslijepodne u blizini otoka Ukara na jugoistoku velikog jezera, koje se također proteže u Ugandi i Keniji, izjavio je lokalni dužnosnik.

Regionalni guverner John Mongella izjavio je da je  broj stradalih  44 dok je 37 osoba spašeno i oni su bili u "vrlo teškom stanju".

Dodao je kako će operacija spašavanja  biti nastavljena u petak ujutro.

Agencija za elektroničke, mehaničke i uslužne djelatnosti brodskih kompanija  Tanzanije navodi kako nije poznato koliko je putnika bilo na trajektu Nyerere.

Trajekt je također nosio teret, uključujući vreće kukuruza i cementa, kada se prevrnuo blizu pristaništa.

Uzrok nesreće nije jasan, ali  je preopterećenost plovila čest uzrok njihovog potonuća.

S površinom od 70.000 kvadratnih kilometara ovalno oblikovano jezero Victorija otprilike je veličine Irske. To je najveće tropsko jezero na svijetu i drugo najveće slatkovodno jezero. Otkrio ga je britanski istraživač John Speke 1858. godine u svojoj potrazi za izvorom rijeke Nil i dao mu ime u čast engleske kraljice.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!