[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/17\/l-11157cbf9d8aa784c8c1942a834b65a8.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/17\/100x73\/l-11157cbf9d8aa784c8c1942a834b65a8.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/17\/l-11157cbf9d8aa784c8c1942a834b65a8.jpeg","size":"94.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

U Mostaru održana druga turistička tura 'Putevima nevidljivih Mostarki'

Inicijativa građanki/na Mostara održala je u utorak drugu turističku turu "Putevima nevidljivih Mostarki'', čime su povezali mjesta koja obilježavaju generacije žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti.

Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i poviješću privlači pozornost svijeta gdje, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju, priopćili su u srijedu organizatori.

''Kroz stoljeća Mostar su krasile, ne samo njegove impozantne građevine, već i istinske junakinje koje su svojim snagama i talentima oblikovale taj grad, no njihova priča često je ostajala skrivena'', naveli su u priopćenju.

Izvršna direktorica Inicijative Građanki/na Mostara Ifeta Ćesir Škoro ističe da su sve lokacije vezane za žene o kojima se govori u ovom turističkoj turi i da su mapirane na Google mapi, te da Inicijativa trenutno radi i spomenar pod nazivom ''Putevima nevidljivih Mostarki'' i na taj način daju svoj doprinos turističkoj ponudi Mostara.

- Cilj je skrenuti pozornost na činjenicu da su Mostar oblikovale i žene. Međutim u Mostaru od 65 ulica samo dvije nose imena žena, dvije kraljice, a mi imamo naše kraljice koje su uspjele u svome poslu i vrijedno je da se spominju - kazala je Ifeta Ćesir Škoro.

Ovoj drugoj feminističkoj turističkoj turi pridružila se i v.d. direktorice Turističke zajednice Grada Mostara prof. dr. Elvira Ćemalović Dilberović te savjetnica zamjenice predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Aldijana Medija.

Ćemalović Dilberović kaže kako vjeruje da će ovaj projekt biti jedan od modela da se prošiti turistička ponuda Mostara.

- Intencija Turističke zajednice Mostara svakako je širi izbor, jer do sada turisti nisu imali prevelik izbor u gradu. Ovdje je jedan fantastičan spoj koji se meni dopao, a to je povezivanje znanosti, osoba, znamenitosti i institucija Mostara. To je sjajan spoj struke znanja i žena. Činjenica je da se moramo otvarati prema svijetu i s nekim zelenim linijama, ali i s ovim da imamo žene u društvu koje su ostavile fantastičan trag. Ono što je meni sada bitno je da ovo bude aplikativan model i da bude uvedeno kao dio turističke ponude koje će turističku vodiči uvrstiti u svoje ture - dodala je ona.

Projekt ''Putevima nevidljivih Mostarki'' dio je aktivnosti projekta ''Mostar – Prostori koji pokreću'', kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) u suradnji s lokalnim partnerima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!