[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/otoniel-hapsenje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/100x73\/otoniel-hapsenje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/otoniel-hapsenje.jpg","size":"113.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

U Kolumbiji uhvaćen najtraženiji narko bos

Kolumbijske snage sigurnosti uhvatile su najtraženijeg trgovca drogom i i vođu najveće kriminalne grupe u južnoameričkoj zemlji. Dairo Antonio Usuga, poznatiji kao Otoniel, uhvaćen je u subotu tokom zajedničke operacije vojske, zračnih snaga i policije.

Vlada je ponudila nagradu od 800.000 dolara za informacije o tome gdje se nalazi, dok je Amerika davala novčanu nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Predsjednik Kolumbije Ivan Duque pozdravio je Otonielovo hvatanje, prenosi BBC.

- Ovo je najveći udarac trgovini drogom u našoj zemlji u ovom vijeku - rekao je on u televizijskom obraćanju.

- Ovaj udarac je uporediv samo sa padom Pabla Eskobara devedesetih - dodao je.

Otoniel je uhvaćen u skrovištu u ruralnom dijelu provincije Antiokvija na sjeverozapadu Kolumbije, blizu granice s Panamom. Dok se detalji operacije tek pojavljuju, predsjednik Kolumbije je rekao da je jedan policajac ubijen.

Kolumbijske oružane snage kasnije su objavile fotografiju na kojoj se vidi kako vojnici čuvaju Otoniela vezanog lisicama.

Posljednjih godina bilo je nekoliko velikih operacija - koje su uključivale hiljade policajaca i vojnika - sa ciljem da 50-godišnji Otoniel bude uhapšen, ali do sada nijedna nije bila uspješna.

Otoniel je postao šef Zalivskog klana, ranije poznatog kao klan Usuga, pošto je prethodnog vođu - njegovog brata - policija ubila u raciji na novogodišnjoj zabavi prije skoro deset godina.

Kolumbijske snage sigurnosti označile su bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD-u opisuju kao „teško naoružanu i izuzetno nasilnu".

Banda, koja djeluje u mnogim provincijama i ima jake međunarodne veze, bavi se krijumčarenjem narkotika i ljudi, ilegalnom eksploatacijom zlata i iznuđivanjem. Vjeruje se da ima oko 1.800 naoružanih pripadnika koji su uglavnom regrutovani iz krajnje desničarskih paravojnih grupa. Mnogi članovi bande ranije su hapšeni i u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Banda kontroliše mnoge puteve koji se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD i čak do Rusije.

Kolumbijska vlada, međutim, vjeruje da je banda desetkovala broj ljudi posljednjih godina, jer su mnogi njeni članovi bili prisiljeni da se kriju u udaljenim područjima u džungli.

Otoniel se sada suočava s mnogim optužbama, kao što je trgovina kokainom u SAD, ubijanje policajaca i regrutovanje djece za kriminalne poslove. On je 2009. optužen u Americi i suočava se s postupkom izručenja zbog kojeg bi se na kraju mogao pojaviti pred sudom u Njujorku.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!