[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-8cd2b5ab607bbbe84369c91b36f4893a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-8cd2b5ab607bbbe84369c91b36f4893a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-8cd2b5ab607bbbe84369c91b36f4893a.jpg","size":"85.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U KCUS-u prvi međunarodni napredni VATS workshop

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održava se prvi međunarodni napredni VATS workshop u organizaciji Klinike za torakalnu hirurgiju i Discipline za nauku i nastavu (NIR) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pod pokroviteljstvom firme Johnson & Johnson.

Video asistirana torakoskopska hirurgija (VATS) je minimalno invazivna hirurška tehnika koja se koristi za utvrđivanje dijagnoze i za tretiranje problema unutar grudnog koša, saopćeno je iz KCUS-a.

Voditelj edukacije je prof. Tomaž Štupnik pod čijim vodstvom se inače obavljaju edukacije na specijalnim VATS simulatorima u organizaciji Europian Society of Thoracic surgeons (ESTS-a).

-Učešće na ovom workshopu su uzeli pored naših kolega i kolege iz Splita, Zagreba i Zadra, a zbog velikog interesovanja planira se da se ovakvi workshopi redovno odvijaju u KCUS-u - navode iz KCUS-a.

Tokom VATS intervencije, kamera i hirurški instrumenti uvede se unutar grudnog koša kroz jedan ili više malih rezova načinjenih na grudnom zidu. Torakoskopska kamera prenosi fotografije unutrašnjosti grudnog koša na video monitor, i samim tim navodi hirurga dajući mu bolji uvid tokom izvođenja iste.

Ovo je prvi napredni VATS workshop u KCUS koji prema odazivu i interesovanju treba da pređe u redovne periodične edukacije. Pored ovog workshopa, KCUS planira ponovo da uvede i druge stručnomedicinske edukacije i za svoje kadrove, ali i za zainterosavne stručnjake iz regije, saopćeno je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!