[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-b8297d4c0901c09b523df3c0ff6205fe.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-b8297d4c0901c09b523df3c0ff6205fe.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-b8297d4c0901c09b523df3c0ff6205fe.jpg","size":"78.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Delić sa Harasty razgovarao o jačanju saradnje između MOR-a i Ministarstva

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se jutros sa Claire Harasty, podregionalnom direktoricom Međunarodne organizacije rada koja trenutno boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Delić je upoznao direktoricu Harasty o zakonima koje je Ministarstvo spremilo za procedure, među kojima je istakao osim Zakona o radu i zakone o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, zapošljavanju stranaca, ali i mogućnosti pripreme Zakona o Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH.

- Mnogo je zakona na kojima smo počeli raditi, ali u ovoj godini u fokusu nam je Zakon o radu. Prava radnika moraju se bolje regulisati i na tome ćemo sigurno trebati podršku svih naših partnera, posebno Međunarodne organizacije rada koju vidim kao krovnu organizaciju koja štiti prava radnika - kazao je tokom sastanka Delić.

Direktorica Harasty iskazala je ozbiljno interesovanje za podršku Ministarstvu u pogledu rada na pripremi Zakona o radu, ali i svim drugim zakonima koji se direktno ili indirektno vežu za rad i tržište rada.

 - Međunarodna organizacija rada ima resurse i stručnjaka za oblast radnog prava i spremni smo vas podržati u izmjenama Zakona o radu koji je, sigurna sam, krovni zakon za oblast rada. Sve u svemu, možete računati na nas - istakla je Harasty.

Jedna od tema kojoj je posvećena pažnja na sastanku jeste i Garancija za mlade, njeno pilotiranje i skora priprema Akcionog plana implementacije Garancije za mlade u FBiH koji se očekuje polovinom ove godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!