[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/dani-isaka-1401.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/100x73\/dani-isaka-1401.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/dani-isaka-1401.jpg","size":"115.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Goraždu sutra počinju 'Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom'

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde sutra počinje 17. manifestacija ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” Goražde – Sarajevo – Fojnica.

Tradicionalna manifestacija u znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika, humanista i ljekara Isaka Samokovliju i ove godine održat će se u njegovom rodnom Goraždu, ali i Fojnici i Sarajevu, gradovima u kojima je radio i stvarao.

Kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji, za održavanje manifestacije koja će biti prilagođena trenutnim epidemiološkim okolnostima, sve je spremno. Tradicionalno, program će početi polaganjem cvijeća na bistu Isaka Samokovlije ispred goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.

U holu Centra za kulturu Goražde ovim povodom bit će priređena izložba “Život i djelo Isaka Samokovlije”, a o istoimenoj temi u maloj sali Centra za kulturu govorit će Eli Tauber uime Jevrejske zajednice BiH, dok će se putem video linka posjetiocima obratiti predsjednik BZK ”Preporod” prof.dr. Sanjin Kodrić i predsjednik Udruženja pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za osnovne i srednje škole ali i građane BPK Goražde, Kantona Sarajevo i Fojnice. U proljeće je planiran i kviz znanja ”Od proljeća do proljeća” za učenike viših razreda osnovnih škola o temi ”Život i djelo Isaka Samokovlije”.

U Kulturnom centru Fojnica u martu je predviđena postavka izložbe Udruženja likovnih umjetnika Goražde, na kojoj će biti predstavljena djela nastala na internacionalnoj likovoj koloniji ”Boje prijateljstva”.

U augustu ove godine, tokom održavanja 24. internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu, umjetnici će slikati radove o temi ”Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije”.

Sedamnaestim “Danima Isaka Samokovlije” obilježava se 132 godina od rođenja i 66 godina od Samokovlijine smrti.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija“ objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945).

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada  - “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela.

Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!