[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/27\/ceska.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/27\/100x73\/ceska.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/27\/ceska.jpeg","size":"97.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

U glavni grad stigao voz "Sarajevo Express" sa 160 turista iz Češke

Turistički voz "Sarajevo Express" sa 160 putnika iz Brna stigao je jutros na Željezničku stanicu Sarajevo gdje su ih dočekali predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo predvođeni predsjedavajućim Povjerenstva Kenanom Magodom, te su im tom prilikom uručene turističke mape Sarajeva, organiziran turistički razgled grada te podijeljeni vaučeri za korištenje bazena.

Vozom su stigli uglavnom mladi Česi koji vlastitim vagonima putuju Evropom i upoznaju lokalnu kulturu, tradiciju te turističke resurse. U Bosnu i Hercegovinu su se uputili prije pet dana s planom da tokom sedmodnevnog putovanja na šinama upoznaju najljepše predjele naše zemlje. Proteklih dana putovali su kroz Banjaluku, preko Mostara, Čapljine, Jablanice, a danas su iz Konjica stigli do Sarajeva, saopćeno je.

Ova grupa turista, organizovanih putem projekta VlakFest, u Sarajevu će se zadržati danas, a već sutra nastavljaju put preko Visokog i Banovića.

Učesnici ovog zanimljivog turističkog putovanja oduševljeni su ljepotama BiH.

Dopala im se priroda, za hranu kažu da je izvrsna. Impresionirani su i Bosancima i Hercegovcima. Kažu da gdje god da su otišli naišli su na izvanredan doček ljubaznih ljudi.

Budući da trenutno nije moguće putovati kroz BiH iz inostranstva redovnim željezničkim vezama, dolazak "Sarajevo Expressa" iz Češke izuzetan je događaj koji može pokazati potencijal željezničkog transporta za razvoj turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je uz predstavnike bh. ambasade u Češkoj ispratila ovaj vanredni turistički prevoz iz Brna, sugerirajući na važnost oživaljavanja željezničkog saobraćaja kao bitnog potencijala za razvoj turizma.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!