[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/pisci-pisac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/100x73\/pisci-pisac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/pisci-pisac.jpg","size":"106.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Doboju i Bijeljini analizirani rezultati PISA istraživanja

„Prezentacija i tumačenje PISA 2018 rezultata za Bosnu i Hercegovinu“, bila je tema obrazovnih dijaloških platformi održanih jučer u Doboju i danas u Bijeljini.

Učestvovalo je više od 60 profesionalaca iz oblasti obrazovanja sa područja ovih lokalnih zajednica, a njihov cilj je da se podstakne dijalog sa širom javnošću za  aktivno zalaganje i uključivanje u pokretanje obrazovne reforme i promjene politika za poboljšanje ishoda učenja u BiH.

-Krajni cilj platformi je podizanje kvaliteta učenje u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Platforme u Doboju i Banoj Luci su prve od ukupno 10, koje će se realizovati u 10 opština i gradova širom BiH, do kraja juna 2020. godine  - objasnila je Dijana Pejić, direktorica nevladine organizacije „Genesis Project“, koja  realizuje ove platforme kao tehnički partner UNICEF-a u sklopu projekta „Unapređenje kvalitete učenja u Bosni i Hercegovini na osnovu rezultata PISA 2018 istraživanja“.  

Projekat  implementira UNICEF Bosne i Hercegovine, a uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške.

O PISA istraživanju učesnicima su govorile prof. dr Ivana Zečević, ekspert za pedagošku i školsku psihologiju, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i prof.dr Slavica Tutnjević, ekspert za razvojnu psihologiju, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

-Rezultate PISA istraživanja je važno analizirati da ljudi ne bi ostali sa utiskom da su naša djeca nepismena i da bi shvatili kako ti rezultati mogu biti korisni u kontekstu našeg obrazovanja - istakla je prof. dr Ivana Zečević .

Vedran Gligorić, direktor Osnovne škole Dositej Obradović u Doboju kazao je da su upravo zahvaljujući dijaloškoj platformi kojoj je prisustvovao u Doboju razbijeni stereotipi kako ništa ne valja i ne ide naprijed.

Jelena Barbul iz Udruženja za edukaciju i razvoj mladih Sigurni korak Bijeljina je istakla da su ovakva predavanja izeztno korisna za sve koji se bave projektima čiji je cilj da se kvalitet obrazovanja na viši nivo.

PISA 2018 istraživanje u BiH je sprovela Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO BiH) u uskoj saradnji sa obrazovnim vlastima i uz podršku međunarodnih organizacija. Od 79 zemlja koje su učestovale u istraživanju, BiH je zauzela 62. mjesto, a svaki drugi testirani učenik ocijenjen je kao funkcionalno nepismen.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!