[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/07\/od-izvora.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/07\/100x73\/od-izvora.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/07\/od-izvora.jpg","size":"66.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

U Bosni i Hercegovini počeo Coca-Colin projekat 'Od izvora do mora'

Akcijom čišćenja obje obale Drine u Višegradu, te kopnenog dijela u višegradskom naselju Bikavac, počela je realizacija Coca-Colinog projekta "Od izvora do mora" u Bosni i Hercegovini.

Projekat kroz sedam akcija čišćenja u zemlji ima za cilj da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Neposredno prije akcije čišćenja upriličen je i događaj kojim je i zvanično obilježen početak projekta u Bosni i Hercegovini, a kojem su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija nadležnih za pitanja ekologije, okoliša i voda, predstavnici lokalnih zajednica koje su podržale projekat, predstavnici kompanija partnera – Konzum BiH i Mercator BiH, kao i kompanija Ekopak i Euro Beta, koje će biti zadužene za odvoz prikupljenog otpada, te predstavnici medija i građani Višegrada.

- Coca-Cola kao odgovorni korporativni građanin neprestano ulaže napore u zaštitu okoliša. Upravo je ovo jedan od projekata koji je dio našeg globalnog programa Svijet bez otpada kojom želimo  direktno doprinijeti smanjenju uticaja na okoliš i ponuditi  rješenja za izazove povezane s ambalažom. Tu smo sebi postavili konkretan cilj da do 2030. Godine pomognemo u prikupljanju i recikliranju svake boce ili limenke koju postavimo na tržište. Kroz akcije u sklopu projekta 'Od izvora do mora' ćemo uklanjati ambalažni otpad iz okoliša i na taj doprinijeti čišćenju rijeka i  jezera, ali i kopnenih dijelova Bosne i Hercegovine - rekao je Dušan Mitrev, rukovodilac Službe za prodaju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, saopćeno je. 

Kompaniji Coca-Cola i ljudima koji učestvuju u implementaciji ovog projekta, te svim uključenim općinama i gradovima, zahvalio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

- Mislim da je ovo dobar primjer kako možemo zajedno da obezbijedimo bolje uslove, zdraviju klimu, zdraviju sredinu, čistu prirodu, jer ćemo samo tako svi živjeti u boljim uslovima. Jako me raduje što smo danas u Višegradu, što dajemo zasluženu pažnju Višegradu, Drini i Rzavu, u pjesmama opjevanom Bikavcu, a posebno jer imamo dobre domaćine ovdje. Raduje me što je Coca-Cola prepoznala značaj ovog područja i očuvanja ovih prirodnih ljepota i resursa. Naše je opredjeljenje u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je da u fokus stavimo zaštitu životne sredine, ne samo zbog naše privrženosti zelenim politikama i međunarodnim sporazumima, nego zato što to treba svakom čovjeku u svakom kraju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. - rekao je Košarac.

Projekat "Od izvora do mora" u Bosni i Hercegovini se realizuje u saradnji sa nevladinim organizacijama - Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Obje organizacije su prepoznate kao značajne u oblasti očuvanja okoliša i provođenja konkretnih aktivnosti usmjerenih na unaprijeđenje zaštite okoliša.

- Izuzetno nam je drago što je Coca-Cola pokrenula projekat 'Od izvora do mora' i u Bosni i Hercegovini i što je upravo Višegrad izabran za početnu stanicu projekta. Višegrad, a posebno rijeka Drina, se godinama susreće sa problemom nepravilnog odlaganja otpada i zagađenja. Želimo i moramo da pokažemo svima kako se čisti i voli ovaj grad. Drago mi je i da je mnogo predstavnika institucija danas ovdje i nadam se da ćemo ovom akcijom pokazati kako na ekološkom planu stvari treba da funkcionišu. Hvala i velikom broju srednjoškolaca koji su došli da podrže našu akciju. - rekao je Dejan Furtula, predstavnik nevladine organizacije Eko centar iz Višegrada, partner projekta "Od izvora do mora".

Inicijativa Svijet bez otpada direktno doprinosi smanjenju uticaja na okoliš i nudi rješenja za izazove povezane s ambalažom. Projekat Od izvora do mora je počeo u Hrvatskoj 2018. godine, a od ove godine realizuje se i u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti projekta su fokusirane na akcije čišćenja, naročito područja uz vode - rijeke i jezera od ambalažnog otpada, ali ne zanemarujući kopneni dio, kako bi podstakle građane na primjereno odlaganje otpada i čuvanje vodnog bogatstva.

U Bosni i Hercegovini je projektom "Od izvora do mora" tokom ove godine planirana realizacija ukupno sedam akcija prikupljanja otpada širom BiH i to u: Višegradu, Rudom, Foči, Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Tomislavgradu.

Projekat su do sad partnerski podržali: ​ Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča. Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će biti zadužene za odvoz prikupljenog otpada. Pored partnerskih nevladinig organizacija i kompanija za odvojeno prikuplljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!