[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/07\/sume-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/07\/100x73\/sume-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/07\/sume-1.jpg","size":"128.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Planinarski savez KS - Crvena linija zaštite prirode i planina odavno pređena

Planinarski savez Kantona Sarajevo upozorava na ubrzano uništavanje planina i prirode, zabrinutost izražavaju u pismu institucijama vlasti i međunarodnim organizacijama u Bosni i Hercegovini i traže neodložno djelovanje.

- Uništavanje planina i njihovih ekosistema neplanskom i golom sječom šuma, izgradnjom gradova u planinskim predjelima, oduzimanje izvora rijekama, izgradnja štetnih mHE na rijekama malog protoka vode, stvaranje divljih deponija, namjerno izazivanje požara, vožnje offroud motornih vozila po šumskim i sličnim prirodnim krajolicima, krivolovstvo i izlov divljači poprimilo je zabrinjavajuće razmjere. Sve to je dovelo do toga da naše planine polako, ali primjetno odumiru. Krajnje je vrijeme da se svi mehanizmi vlasti uključe u zaštiti prirode, jer na planinama stanje nije "pet do dvanaest", već "dvanaest i pet" - upozoravaju.

U pismu pozivaju na neodložno djelovanje, a u suprotnom najavljuju da su planinari, ljubitelji prirode, ali i svi građani spremni šetnje planinama i prirodom zamijeniti protestima ispred institucija vlasti i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

- Crvena linija zaštite prirode i naših planina odavno je pređena, svako dalje propuštanje će dovesti do nesagledivih posljedica i kriza prema kojima će dosadašnje i buduće političke, ekonomske, socijalne i zdravstvene krize izgledati trivijalno - naglašavaju iz Planinarskog saveza KS.

Među ostalim, iniciraju i traže da 'inspekcije svih nivoa vlasti počnu raditi i primjenjivati najoštrije kaznene odredbe iz zakonske i podzakonske regulative, koja se odnosi na zaštitu prirode'.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!