[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/robotikabec.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/100x73\/robotikabec.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/robotikabec.jpg","size":"159.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

U Beču izložba o robotici i umjetnoj inteligenciji

Tehnološki napredak u svijetu odvija se ubrzano, kompjuteri komponuju simfonije i upravljaju tramvajima. Roboti i umjetna inteligencija su našli svoj put i u naše domove. O potencijalu i rizicima njihove upotrebe se još uvijek veoma malo zna. 

Interaktivna i multimedijalna izložba "Umjetna inteligencija?" u Tehničkom muzeju u Beču pojašnjava jednu od najvećih tema 21. stoljeća. Posjetiocima predstavlja utopije i histerije vezane uz humanoidne robote i umjetnu inteligenciju i potiče na diskurs o tome u koje svrhe će se ova inovativna tehnologija u budućnosti koristiti te u kojoj mjeri se čovječanstvo može osloniti na robote. 

- Robotika i umjetna inteligencija utiču na sva područja naših života, a ubuduće će to činiti još više. Novi alati i saznanja umjetne inteligencije podržavaju nas u borbi protiv klimatske krize - objasnila je austrijska ministrica za zaštitu klime Leonore Gewessler pri otvorenju izložbe. Postavlja se pitanje, kako iskoristiti robote i autonomne sisteme u današnjem vremenu velikih društvenih i tehnoloških promjena. 

Na pet spratova muzeja predstavljena je interakcija mašina i čovjeka, način funkcionisanja umjetne inteligencije te kako ona mijenja našu svakodnevnicu. Istražen je potencijal kao i mogućnosti koje se nude za oblasti mobilnosti i razvoja grada.

Neki od izložbenih predmeta su desetorostruko uvećan "mozak od stakla" koji pokazuje protok informacija u ljudskom mozgu, moderni robot "Cruzr" kao i njegovi preci iz 18. vijeka te ikonični prikaz neuronske mreže - jedinstven u svijetu.

Izložba je nastala u saradnji muzeja sa Austrijskim ministarstvom za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacije i tehnologije ostaje otvorena do ljeta 2022. godine, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!