[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/olovo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/100x73\/olovo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/olovo.jpg","size":"107.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Magazin TIME proglasio američku Indijku "Djetetom godine"

Američki magazin TIME proglasio je mladu naučnicu i izumiteljicu Gitanjalija Rao „Djetetom godine“ u takmičenju koje su pokrenuli prvi put ove godine. Magazin piše da je ova 15-godišnja Indijka iz američke države Kolorado razvila uređaj koji može detektovati prisustvo olova u vodi za piće. Pored toga, ona je također osmislila aplikaciju koja otkriva „maltretiranje na internetu“.

Rao je izabrana za pobjednicu „Djeteta godine“ u takmičenju više od pet hiljada kandidata.

Sven Lilienström, osnivač Lica demokratije, inicijative koja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti demokratije, razgovarao je s Gitanjalijom Rao o demokratiji, obrazovnoj jednakosti i kako nauka može da vrati povjerenje ljudi.

Upitana koliko smatra demokratiju bitnom, Gitanjali Rao je rekla da je demokratija ključna za dobrobit svih ljudi.

- Vjerujem da su osnovna ljudska prava kao što su čista voda, čist zrak naš najveći problem. Moramo riješiti problem onečišćenja prirodnih resursa čišćenjem, sprečavanjem i pravovremenim otkrivanjem njihovog zagađenja - kazala je Gitanjali.

Rao također vjeruje da žene moraju biti više uključene u STEM polja (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i da je tradicionalnoj nauci potreban inovativniji pristup.

- U STEM poljima postoji određen broj žena, ali većina njih je upoznata sa kodiranjem i programiranjem. Vjerujem da mora doći do pomaka u načinu na koji se djevojke upoznaju sa STEM-om. Moraju vidjeti vezu sa stvarnim svijetom i treba ih upoznati s najnovijim tehnologijama. Tada mogu odabrati svoja područja interesa - kazala je 15-godišnja Gitanjali.

Upitana o jednakosti u obrazovanju, rekla je da je svjesna da nije pravedno da određene škole nemaju čak ni pristup internetu, dok druge imaju 3D table.

- Moje inovacijske radionice mali su korak u dijeljenju informacija sa ruralnim i drugim siromašnim školama koje možete započeti bilo gdje, jednostavnom idejom i obratiti se mentorima koji vam mogu pružiti veći pristup materijalima i stručnjacima - kazala je ona.

S obzirom na važnost nauke u jeku pandemije koronavirusa, ali i kontroverze oko dobrovoljnog primanja vakcina protiv ovog virusa, Gitanjali je kazala da je potrebno raditi na obrazovanju ljudi kako bi se vratilo povjerenje u nauku.

- Vjerujem da je nauka činjenica, ali o njoj treba dobro komunicirati kako bi se postigle društvene promjene i osjećaj povjerenja. Što se više educiramo i osvijestimo ljude s činjenicama, uzrocima i posljedicama, to više stičemo njihovo povjerenje – zaključila je ona u intervjuu sa Svenom Lilienström, osnivačem incijative Lica demokratije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!