[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/29\/cesir-zurnal.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/29\/100x73\/cesir-zurnal.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/29\/cesir-zurnal.jpg","size":"78.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Profesija novinar/novinarka

TUŽILAŠTVO KANTONA SARAJEVO ODLUČILO: Huso Ćesir neće odgovarati zbog napada na fotografa Žurnala!

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, odnosno tužiteljica Sanita Imamović, 20. novembra ove godine donijela je naredbu da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda. Prema njihovom obrazloženju, ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo, jer je, kako se navodi, očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo, saopšteno je iz redakcija Online magazina Žurnal.

Podsjetimo, u martu 2019. godine predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu. Fotograf ovog portala je tada s javne površine fotografisao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast. 

Kao što se jasno može vidjeti na snimku  kojeg je tom prilikom Kebo uspio zabilježiti na kameri, Huso Ćesir prvo je prijetio Kebi da će mu “razbiti” kameru, da bi potom nastavio grubo nasrtati na njega i pokušavati oteti kameru. Ubrzo je prišao i Muamer Ćesir, sin Huse Ćesira, koji je uspio istrgnuti kameru.

Kameru je dao ocu, koji se uputio prema ulazu u firmu Bosnaplast. Kada je Kebo izvadio telefon u namjeri da zove policiju, Huso Ćesir vratio mu je oštećenu kameru.

" Iako se na snimku jasno vidi da Ćesir grubo nasrće na našeg fotografa, da rukom snažno odguruje Kebu, odnosno njegovu kameru, te da je kamera tom prilikom i oštećena, za tužiteljicu Sanitu Imamović to nije bilo dovoljno da se provede istraga", poručuju  iz Žurnala.

U prilogu ovog saopštenja su dostavili  i Obavještenje Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao dokaz, kako kažu,  još jednog u nizu besramnih nepoštivanja novinara i novinarske profesije.

zurnal-1_1.jpg

zurnal-2.jpg

zurnal-3.jpg

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!