[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/01\/slika-1-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/01\/100x73\/slika-1-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/01\/slika-1-1.jpg","size":"153.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Turska obogaćuje svoju neolitsku baštinu kroz projekat „Kamena brda“

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA) predstavili su kroz niz aktivnosti održanih od 21. do 27. septembra projekat „Kamena brda“ koji ima za cilj da predstavi podneblje na kome se dogodila promjena u ljudskoj historiji i velika transformacija od načina života lovaca i sakupljača ka poljoprivredi. U okviru programa, akademici i istraživači iz Turske i iz cijelog svijeta sastali su se u Şanlıurfi 23. septembra, na simpozijumu „Odraz neolita u svijetu”.

Projekat „Kamena brda“ uključuje arheološke iskopine i istraživanja sprovedena u sedam oblasti: Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe i Yeni Mahalle. Sva iskopavanja vrše naučni odbori i Uprava muzeja Şanlıurfa pod rukovođstvom Generalne direkcije za kulturna dobra i muzeje Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Tokom posjete privremeno otvorenom arheološkom nalazištu u Karahantepeu, ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy naglasio je da nalazišta i njihova iskopavanja otkrivaju važan doprinos Anadolije historiji čovječanstva.

- U narednim danima će početi iskopavanja u humkama naselja Ayanlar, Joğunburç, Harbetsuvan, Kurttepesi i Taşlıtepe, kao dio prve faze neolitskog istraživačkog projekta Şanlıurfa, koji će se odvijati u periodu od 2021. do 2024. godine. Geomagnetna i radarska mjerenja koja prodiru u zemlju već su sprovedena u nekim od ovih područja, a ova mjerenja će se nastaviti paralelno sa iskopavanjima. Ovo je značajan projekat sa izuzetnim sadržajem i impresivnim rezultatima -  izjavio je ministar Ersoy.

- Kao ministarstvo, mi smo odgovorni za ovaj projekat, zajedno sa našim partnerima. Planirana je saradnja sa 12 institucija i organizacija, uključujući osam univerziteta u Turskoj. U tom okviru, potpisani su protokoli o direktnoj saradnji između Univerziteta u Istanbulu, Univerziteta Harran i Univerziteta Bilim u Ankari. Uključili smo i osam univerziteta iz pet različitih zemalja, te četiri međunarodne akademije, institute i muzeje u projektu istraživanja neolitskog doba Şanlıurfa, uspostavljajući široku međunarodnu saradnju sa Japanom, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom i Francuskom.-

Region Şanlıurfa je mjesto prvih primjera organizovanog rada i specijalizacije u historiji civilizacije. Između 2021. i 2024. godine iskopavanja će se vršiti na ukupno 12 lokacija, uključujući Karahantepe, lokaciju sa više od 250 blokova megalita u obliku slova T, sličnih onima koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine, lokalitetu Göbeklitepe. Vjeruje se da će nalazi ovih iskopavanja dati značajan i dalekosežan doprinos našem poznavanju čovječanstva u prahistorijsko doba, uključujući njihov svakodnevni život i rituale. Procjenjuje se da u Šanliurfi postoji nekoliko lokaliteta sličnih Göbeklitepeu, koji odražavaju rane faze neolitskog doba. Nedavni nalazi iz iskopavanja u Karahantepeu dio su izložbe „Karahantepe i čovječanstvo u neolitu“ u Arheološkom muzeju Şanlıurfa, koja je otvorena 23. septembra 2021. godine tokom lansiranja projekta „Kamena brda“.

Na lokalitetima projekta „Kamena brda“, koji se smatra početkom tranzicije skloništa u kuće pre 12.000 godina i u kojem su nastala sela, formiralo se slojevito društvo i razvila sposobnost obavljanja osnovne trgovine. Smatra se da su monumentalne megalitske građevine na tom području bile zajednički prostori za okupljanje.

Međunarodni Svjetski neolitski kongres, koji će se održati 2023. godine u okviru projekta istraživanja neolitskog doba, uključivat će brojne naučne sesije i prikazat će jedinstvena kulturna blaga Şanlıurfe iz neolitskog doba.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!