[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/01\/010521-turkovic-mvp-japan-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/01\/100x73\/010521-turkovic-mvp-japan-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/01\/010521-turkovic-mvp-japan-markica.jpg","size":"63.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Turković-Motegi: Postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o više je aktuelnih tema razgovarala danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Japana Toshimitsuom Motegijem koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, nakon čega su potpisana i dva sporazuma.

Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od pet stotina miliona japanskih jena potpisali su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar vanjskih poslova Japana Toshimitsu Motegi.

Ambasador Japana u BiH Makoto Ito i direktor Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) Tomaž Lovrenčič potpisali su Sporazum između Ambasade Japana u BiH i ITF-a o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči.

Ministrica Turković je na pres-konferenciji nakon sastanka kazala da je Japan dokazani prijatelj BiH i njenih građana, što se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje.

Navela je da je s kolegom iz Japana razgovarala o tri najvažnija pitanja - borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa, napretku BiH te produbljavanju ekonomske saradnje između dvije države.

Istaknula je nesebičnu pomoć Vlade Japana koja je izdvojila 500 miliona jena, što je blizu osam miliona KM bespovratne pomoći BiH.

Ona je najavila da će sredstva biti uložena u jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalne migracije. Ocijenila je da će to biti snažan doprinos jačanju države i institucija koje se već duže vrijeme suočavaju sa tim problemom. Implementacija sporazuma koji je danas potpisan počinje u najskorije vrijeme.

Ministrica Turković je navela da će pomoć biti usmjerena na kupovinu vozila i to Granićnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, MUP-u RS-a, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i MUP-u Unsko-sanskog kantona.

- Izuzetno je važna i pomoć za projekte deminiranja na čemu smo zahvalni - navela je Turković.

Kaže da su najviše razgovarali o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina.

Napomenula je da je ministar Motegi nedavno prisustvovao sastanku na najvišem nivou u vezi sa situacijom u COVAX mehanizmu.

- Prenijela sam kolegi Motegiju nezadovoljstvo građana dinamikom isporuke vakcina koje su plaćene i naručene na vrijeme. Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule s mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje, vjerujem da će Japan iz svoje utjecajne pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule u još intenzivinijem i pravednijem pravcu - navela je Turković.

Kada je riječ o političkoj situaciji kazala je da je Japan, kao članica Vijeća za implementaciju mira, vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te odbacio bilo kakve pokušaje da se naruši Dejtonski mirovni sporazum.

- Potvrdili smo našu predanost reformama na putu ka članstvu u EU i NATO-u, usprkos ponekad vrlo negativnoj retorici - naglasila je Turković.

Također, razgovarano je o fokusu na razvoj infrastrukturalnih projekata, te na ekonomski rast. Ministrica je ocijenila da BiH ima šansu da iz ove krize izađe snažnija i ekonomski bolje pozicionirana.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, istaknula je da postoji ogroman prostor za napredak, ne samo kao BiH nego cijela regija zapadnog Balkana. Japan je pokazao spremnost da gradi snažnije odnose kroz incijativu za cijeli zapadni Balkan.

Na tome, navela je ministrica Turković, možemo graditi buduće zajedničke projekte.

- Pandemija je pokazala da fizička udaljenost ne mora biti prepreka za rast ekonomske i trgovinske saradnje. Obavezali smo se da ćemo u najskorije vrijeme formirati široki i sadržajni okvir za jačanje ekonomske saradnje u oblastima od obostranog interesa – najavila je Turković.

Veliki potencijal za saradnju ona vidi u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacijskih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industiji.

Zaključila je da je posjeta ministra Montegija velika čast za BiH, istaknuvši da su za zemlju poput BiH dobri odnosi s Japanom od velikog značaja, ne samo zbog velike pomoći koja stiže kada je najpotrebnije, nego i zbog činjenice da BiH ima velikog prijatelja među najmoćnijim svjetskim državama.

Ministar vanjskih poslova Japana Toshimitsu Motegi je kazao da Japan i BiH ove godine slave 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa.

On je istaknuo da Japan i BiH dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija.

- Kroz potpisivanje ugovora o donaciji potrebne opreme za graničnu kontrolu, te kroz projekat deminiranja koji ćemo izvršiti u saradnji sa slovenačkom nevladinom organizacijom, unaprijedili smo bilateralnu saradnju između dvije države – naveo je ministar Motegi.            

Poručio je da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo BiH. U tom pogledu, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Japan je kao član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira nastavio pomagati građanima BiH u oblastima zaštite okoliša, medicine, obrazovanja i deminiranja.

Ministar Motegi je naveo da će Japan i dalje pomagati BiH u izgradnji države i pomirenju naroda.

- Ulazak zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH, u EU je vrlo bitan za realizaciju ujedinjene Evrope - istaknuo je on, te dodao da će Japan nastaviti pomagati unutrašnje refrome BiH na putu ka članstvu u EU.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!