[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/26012021turkovic-ambukrajine.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/100x73\/26012021turkovic-ambukrajine.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/26012021turkovic-ambukrajine.jpg","size":"53.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Turković i Kirilič: Važno rasvijetliti slučaj u vezi s ukrajinskom ikonom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u posjetu ambasadora Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasilja Kiriliča, a sagovornici su se usaglasili da je važno rasvijetliti slučaj u vezi sa ikonom, koja je 14. decembra prošle godine uručena ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.

Ambasador je naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz te zemlje, te da taj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja. Ambasador zahtijeva da predmet bude izuzet od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata koji bi zajedno sa ekspertima iz BiH utvrdili okolnosti vezane za ikonu.

Ministrica Turković je informirala ambasadora o koracima koji su poduzeti nakon note koju je Ambasada Ukrajine uputila Ministarstvu vanjskih poslova BiH te postupanju bosanskohercegovačkog pravosuđa u tom slučaju. S obzirom na to da je situacija opteretila odnose dvije zemlje, ministrica Turković je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što prije riješiti taj slučaj.

Ministrica Turković i ambasador Kirilič razgovarali su o brojnim temama i pitanjima te je iskazana opredijeljenost za unapređenje odnosa te dvije zemlje u različitim oblastima, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Razgovarano je također o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo 1. augusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera kada je oboren ukrajinski avion. Ministrica je kazala da je BiH zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Ambasador Kirilič je kazao da je obavljen razgovor u nadležnom ministarstvu u Ukrajini, te da postoji radni odbor koji radi na tom pitanju. Naglasio je da proces otežava činjenica da se događaj desio prije više od 25 godina.

Ministrica i ambasador su naglasili da je važno nastaviti unapređivati bilateralne odnose, a u tom kontekstu je istaknuta važnost otvaranja DKP-a Bosne i Hercegovine u Ukrajini. Istaknuta je i potreba organizovanja sastanka koji bi utvrdio strateške pravce u saradnji u oblasti ekonomije, ali i potpisivanja nekoliko sporazuma između dvije zemlje čija bi realizacija unaprijedila odnose između BiH i Ukrajine, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!