[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/10\/l-845e17b0ae7e220cc442bf688137ac96.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/10\/100x73\/l-845e17b0ae7e220cc442bf688137ac96.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/10\/l-845e17b0ae7e220cc442bf688137ac96.jpg","size":"84.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Turistički djelatnici: Uvezivanje destinacija kroz projekte poput ePATH-a budućnost je turizma

U Parku prirode Hutovo blato, kod Čapljine, održan je u četvrtak okrugli stol pod nazivom ''Biodiverzitet Hutova blata u službi razvoja turizma Hercegovine''.

 

Okrugli stol održan je u sklopu trodnevnih radionica, kampa i natjecanja u promatranju ptica koja se održavaju u Parku prirode Hutovo blato u sklopu Interreg IPA projekta "Endemic pathway - ePATH".

Uz predstavnike lokalnih turističkih agencija, smještajnih kapaciteta i ugostitelja na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici turističkog sektora iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Naglasak je bio na partnerima projekta, odnosno bogatstvima koja turisti mogu vidjeti u Parku prirode Hutovo Blato u BiH, Tivatskim solilima u Crnoj Gori te u Botaničkom vrtu Kotišina.

"Jako je važno da vrijednosti koja ova tri zaštićena područja imaju promoviramo u turističke svrhe. Prezentirali smo biološke, ali i kulturne vrijednosti Tivatskih solila te nam je cilj sada umrežiti turističke uposlenike da organiziraju turiste da posjete sva tri zaštićena područja. Ova tri područja su relativno blizu pa se te ture mogu lako i brzo organizirati'", rekla je Aleksandra Jovanović, suradnik za međunarodnu suradnju Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

 Agata Ravlić, licencirani turistički vodič, interpretatorica baštine i story tellerica iz Makarske je kazala kako je ovo divno iskustvo ne samo za vodiče nego i goste jer je "Put endema" odgovor za novi izazov turista. 

"Napokon smo se sreli sa turističkim sektorom u regiji da napravimo zajednički program 'Put endema' kako bismo doveli veći broj gostiju u Hutovo blato, Kotišinu i Tivatska solila. Ovo je jedno divno iskustvo, ne samo za vodiče, nego i za goste, jer Put endema je odgovor za novi izazov turista koji traže jedinstven doživljaj, što im kroz taj program možemo pružiti", rekla je Ravlić.

Okupljenima je prezentiran novi potencijal Parka prirode Hutovo blato i projekt ePATH, a sudionici su se složili kako je budućnost turizma u povezivanju destinacija.

"Zahvaljujući projektu ePATH Hutovo blato će osvanuti u posve novom ruhu. Vidikovac sa suvenirnicom, dvije promatračnice za ptice u kojima će se moći prenoćiti, dvije solarne brodice, interpretacijski centar, nova poučna staza, sportsko-rekreacijski dio… samo su neki od sadržaja  za koji vjerujemo da će u Park privući veliki broj domaćih i stranih posjetitelja'', rekla je Dijana Bošnjak, projekt menadžer projekta ePATH.

Predstavnici vinarija, hotela i turističkih agencija, koji su se okupili na okruglom stolu, iskoristili su okupljanje za networking tijekom kojeg su se već rodile zajedničke ideje za uvezivanje u novu rutu "Put endema" kojima će privući nove turiste.

Inače, projekt "Put endema – ePATH'" za cilj ima razviti raznoliku turističku ponudu temeljenu na održivom korištenju prirodne i kulturne baštine u prekograničnoj regji, stvaranjem nove zajedničke turističke ponude.

Park prirode Hutovo Blato (BA), Biokovski botanički vrt Kotišina (HR) i rezervat prirode Tivatska solila (ME) omogućit će turistima da nauče i dožive prirodne i kulturne vrijednosti slijedeći jedinstveni put endemskih vrsta.

Ukupni proračun projekta iznosi 1.540.375,30 eura, a dvogodišnji projekt provodi se od 1. studenog 2020. godine do 31. listopada 2022. godine.

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a projekt koristi ERDF i IPA II sredstva Europske unije, priopćili su organozatori. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!