Bosanski lonac je tradicionalno, veoma reprezentativno jelo iz Bosne i Hercegovine. Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima veoma dugu tradiciju u BiH i cijeloj regiji, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pravio kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara.
Bosanski lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvobitno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas.
U nastavku vam donosimo recept za bosanski lonac.
Sastojci:
Priprema:
Meso isjeći na krupnije komade. Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršina, mahuna i paprike. Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljeni, na dno staviti sloj od mesa, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati meso i ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom.
Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali. Lonac poklopiti papirnatom vrećicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca. Kuhati 3,5-4 sata na laganoj vatri.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.