[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/09\/pot-820012-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/09\/100x73\/pot-820012-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/09\/pot-820012-1920.jpg","size":"52.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Tradicionalni recept: Bosanski lonac

Bosanski lonac je tradicionalno, veoma reprezentativno jelo iz Bosne i Hercegovine. Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima veoma dugu tradiciju u BiH i cijeloj regiji, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pravio kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara.

Bosanski lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvobitno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas.

U nastavku vam donosimo recept za bosanski lonac.

lonac.jpg

Sastojci:

  • 1,5 kg masnijeg mesa sa kostima
    • 3-4 srednja krumpira
    • 3 paradajza
    • 1 patlidžan
    • 150 gr mahuna
    • 2 paprike
    • 2-3 glavice luka
    • pola glavice bijelog luka
    • 2-3 mrkve, peršun
    • 1 manja glavica kupusa
    • sol, biber, paprika,vegeta
    • 1-2 dl vode
    • papirnata vrećica

 

Priprema:

Meso isjeći na krupnije komade. Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršina, mahuna i paprike. Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljeni, na dno staviti sloj od mesa, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati meso i ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom.

Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali. Lonac poklopiti papirnatom vrećicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca. Kuhati 3,5-4 sata na laganoj vatri.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!