[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/22\/l-c8f6f55f77e4056f75dccf7c0272b44a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/22\/100x73\/l-c8f6f55f77e4056f75dccf7c0272b44a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/22\/l-c8f6f55f77e4056f75dccf7c0272b44a.jpg","size":"92.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Tomislavgrad: Ministar Helez i ministrica Černochova naglasili važnost jačanja bilateralne suradnje

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez održao je u petak bilateralni sastanak s ministricom obrane Češke Republike Janom Černochovom u Tomislavgradu, nakon čega su na spomen - obilježju u Stipanićima odali počast nastradaloj helikopterskoj posadi Oružanih snaga Češke Republike.

Teme bilateralnog sastanka obuhvatile su bilateralnu obrambenu suradnju, sigurnosnu situaciju u BiH i regiji te paket podrške za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB).

Ministar Helez je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku održati sastanak usprkos tužnom povodu, te naglasio zajedničke vrijednosti koje dijele dvije zemlje.

U kontekstu euroatlantskih integracija, Helez je istakao predanost Bosne i Hercegovine, naglasivši važnost jačanja bilateralne i međunarodne suradnje sa Češkom, kao članicom NATO-a koja pruža značajan doprinos operacijama podrške miru u BiH.

- Tijekom našeg susreta dogovorili smo nekoliko praktičnih stvari poput nabavke primarnog radara što bi  jako puno značilo za Oružane snage BiH i u idućem razdoblju bi trebalo doći izaslanstvo kompanije i ministarstva iz Češke Republike i tada bi se to trebalo sve finalizirati da konačno BiH može kontrolirati svoje nebo u punom kapacitetu - kazao je Helez.

Na kraju sastanka, ministar Helez je zahvalio ministrici Černochovoj na konstruktivnom razgovoru, istaknuvši važnost međunarodne suradnje u očuvanju mira i stabilnosti te izražavajući zahvalnost partnerskim zemljama, poput Češke Republike, za podršku ostvarenju strateških ciljeva BiH.

Ministrica Černochova je tijekom bilateralnog sastanka naglasila da Češka Republika podržava stabilnost Bosne i Hercegovine, da će raditi na jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje te posebno istakla da je sigurnost Zapadnog Balkana jedan od dugoročnih prioriteta Češke Republike.

Na spomen-obilježju u Stipanićima, tijekom odavanja počasti helikopterskoj posadi Oružanih snaga Češke Republike, koji su u misiji SFOR-a obavljali svoju časnu i profesionalnu dužnost, ministar Helez je izrazio duboku zahvalnosti za njihovu žrtvu ističući vječni dug građana Bosne i Hercegovine.

-Ovo spomen obilježje svjedoči generacijama koje dolaze o tome kolika je bila  cijena uspostave mira u Bosni i Hercegovini i koliko je važno njegovo očuvanje. Neka nas imena poginulih podsjećaju na istinsku hrabrost i nesebičnu žrtvu, koju su dali u nadi da budu garant mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini - istakao je ministar Helez.

Ministrica Černochova naglasila je kako je misija ovih vojnika bila očuvanje mira u BiH te da njihova žrtva nije bila uzaludna već da oni su ispunili svoju misiju.

Obilježavanju stradanja prisustvovali su i komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Zdravko Rezo, veleposlanica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević, veleposlanik Češke Republike u BiH, vojni ataše Češke u BiH, češki veterani, generali, porodice poginulih, parlamentarci i senatori. 

Inače, ministar Helez je također proučio fatihu i položio cvijeće na spomen obilježje ubijenim Bošnjacima u mjestu Mokronoge pored Tomislavgrada.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!