[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/coviid-19.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/100x73\/coviid-19.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/coviid-19.jpg","size":"38.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Teži oblik Covid-19 moga obi izazivati autoimune napade

Naučnici, koji su svoj rad objavili u  Nature Communications, otkrili su autoantitijela u uzorcima krvi otprilike 50 posto od 147 hospitaliziranih pacijenata s covidom-19, koje su proučavali, ali u manje od 15 posto od 41 zdravog dobrovoljca.

Od 48 pacijenata s covidom-19 istraživači su uzimali uzorke krvi tokom nekoliko dana, uključujući dan prijema u bolnicu, što im je omogućilo da prate razvoj autoantitijela.

- U roku od sedmice... oko 20 posto tih pacijenata razvilo je nova antitijela na vlastito tkivo kojih nije bilo na dan kada su primljeni -  rekao je voditelj studije dr. Paul Utz sa Univerziteta Stanford.

Pozvao je ljude da se cijepe.

- Ne možete unaprijed znati da ćete imati blagi oblik covida-19 rekao je.

- Ako ipak dobijete teški oblik, mogli biste završiti s problemima ostatak života jer bi virus mogao potaknuti autoimunu reakciju -  kazao je.

- Nismo dovoljno dugo proučavali nijednog pacijenta da bismo znali jesu li ta autoantitijela još uvijek prisutna godinu ili dvije kasnije -  dodao je, ali je napomenuo da je razvoj autoimune bolesti moguć.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!