[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/coffe-coffee-cup-caffeine.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/100x73\/coffe-coffee-cup-caffeine.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/27\/coffe-coffee-cup-caffeine.jpg","size":"47.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Provjerite koliko vaš dnevni ili sedmični unos kafe šteti okolišu

Dnevne navike poput konzumiranja kafe isto tako pridonose oslobađanju ugljičnog dioksida u atmosferu, a koliko vaš dnevni unos kafe u organizam šteti okolišu odsad možete provjeriti pomoću online kalkulatora kojeg je razvila Lucy Zaborowska, doktorica iz Cardiffa u Velikoj Britaniji.

Njen Omni calculator omogućava vam da unosom količine šoljica kafe koje pijete na dnevnom, sedmičnom ili mjesečnom nivou, dobijete podatak o tome koliko to oslobađa ugljičnog dioksida. 

Osim podatka o CO2, kalkulator izračunava i druge zanimljive podatke, poput količine unosa kofeina, vode, ali i ekvivalent energije koju ta količina oslobođenog CO2 znači preneseno u cikluse punjenja mobitela, potrošenog goriva ili kilometara prijeđenih vozilom.

Studije predviđaju da će globalna potražnja za kafom dovesti do utrostručenja proizvodnje do 2050. godine, a do te godine velik broj država svijeta planira postići cilj ne oslobađanja dodatnih emisija CO2 u atmosferu, poznatiji kao nulta stopa.

- Razumijevanje na koji način moj dnevni unos kave utječe na okoliš predstavlja korak prema prihvaćanju održivijih izbora -  ističe Zaborowska.

Njen kalkulator usredotočen je isključivo na konzumiranje kafe te ga je ona htjela napraviti što je jednostavnijim i pristupačnim korisniku.

Samo u SAD-u se svakodnevno popije oko 400 miliona šoljica kafe, dok je u Velikoj Britaniji ta brojka na 95 miliona šoljica kafe. Kafa je isto tako druga trgovinski najvrijednija sirovina nakon nafte.

- Prema mom vlastitom kalkulatoru, ako se prebacim s kravljeg na biljno mlijeko i odaberem višekratne šaljice, mogu prepoloviti svoj ekološki otisak - kaže Zaborowska.

Već promjenom samo nekoliko stvari, poput načina na koji se kafa uzgaja, transportira i konzumira, može se postići i do 77 posto smanjene emisije ugljika, dodaje.

O tome koliko vaša konzumacija šteti okolišu, možete i sami provjeriti na stranici Coffee Footprint Calculator (omnicalculator.com).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!