[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/fna-107036.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/100x73\/fna-107036.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/fna-107036.jpg","size":"514.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Svjetska premijera filma 'Sin' Ines Tanović otvara večeras 25. SFF

Svjetskom premijerom filma "Sin" bh. rediteljice Ines Tanović, čije će paralelne projekcije biti upriličene u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffesen, večeras će početi najveća regionalna filmska smotra - jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF).

Zaljubljenicima sedme umjetnosti Festival tokom osam dana ove godine donosi 270 filmova koji će biti prikazani kroz 18 programa. Ostvarenja dolaze iz 56 zemalja, a bit će zabilježeno 68 svjetskih premijera te 12 međunarodnih.

Ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju je čast da vodi dobio mladi bh. glumac Igor Skvarica, prethodit će prijem dobrodošlice te svečanost na Crvenom tepihu kojim će i ovaj put prošetati mnoge regionalne i svjetske filmske zvijezde i autori.

Festivalska atmosfera već dominira glavnim gradom BiH, pretvarajući Sarajevo u mjesto filmske magije, turističkog sjecišta i dobrog provoda uz brojne prateće sadržaje. Turisti su već opsjeli grad, ugostitelji pružaju maksimum da se dokažu kao dobri domaćini, dok se paralelno vrše završne pripreme kako bi večerašnje otvaranje Festivala i njegovi sadržaji protekli u najboljem svjetlu.

Na SFF-u će višestrukom oskarovcu Alejandru Gonzalezu Inarritu, oskarovcu Pawelu Pawlikowskom te francuskoj filmskoj i pozorišnoj glumici Isabelle Huppert biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj industriji. Pored njih, Festivalu će prisustvovati i druga značajna imena filmske industrije, poput oskarovca Eugenia Caballera, dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda, meksičkog glumca Gaela Garcie Bernala, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medvjeda Nadava Lapida, ali i mnogi regionalni autori.

Program Posvećeno ponudit će bogatu retrospektivu radova oskarovca Pawela Pwlikowskog, dok najveći interes publike vlada za Open Air program u Ljetnom kinu Raiffesen, popularnom Metalcu.

Ovogodišnje 25. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!