[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/world-bank-building-at-washington.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/100x73\/world-bank-building-at-washington.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/world-bank-building-at-washington.jpg","size":"128.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Svjetska banka odobrila Egiptu 400 miliona dolara za poboljšanje i dekarbonizaciju sektora logistike

Svjetska banka se složila da Egiptu obezbijedi 400 miliona dolara za razvoj sektora logistike i transporta i podršku prelasku ka nižim emisijama ugljika, navodi grupa u saopćenju u ponedjeljak.

Projekt će se fokusirati na razvoj željezničke obilaznice u preopterećenom egipatskom željezničkom koridoru Aleksandrija - 6. oktobar - Veliki Kairo, omogućavajući povećanje teretnog kapaciteta i smanjenje zagušenja područja sa velikom potražnjom za putničkim vozovima, dodala je Svjetska banka.

Prema Svjetskoj banci, egipatski transportni sektor drugi je najveći doprinositelj emisije stakleničkih plinova u zemlji sa oko 19 posto. Međunarodno tijelo procjenjuje da će željeznički projekt smanjiti emisije za 965.000 tona tokom 30 godina, javlja Reuters.

Svjetska banka je također poručila da podržava napore egipatske vlade da promoviše učešće privatnog sektora u poboljšanju svojih željeznica stvaranjem sistema sličnog putarini, dozvoljavajući privatnim vozovima da voze na nacionalnim prugama uz naknadu.

Tekući portfelj za razvojno finansiranje između Egipta i Svjetske banke uključuje 15 projekata vrijednih 5,7 milijardi dolara, saopćilo je u ponedjeljak egipatsko ministarstvo za međunarodnu saradnju, a uključuje inicijative u zdravstvu, socijalnom osiguranju, preduzetništvu, pored transporta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!