[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/atlas-bd.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/100x73\/atlas-bd.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/atlas-bd.png","size":"845.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Sve su vještiji: Roboti koji rade razne akrobacije

Boston Dynamics prvi je put javnosti prikazao robota Atlas prije 8 godina, a napredak koji su do sada napravili s ovim robotima visokim oko 1,5 metara i teškim 86 kg prilično je nevjerojatan

Tokom godina Atlas je naučio brzo trčati, preskakati prepreke i izvoditi pokrete koji su svojstveni za ljude, ali ne i za robote, dok neke akrobacije poput salta, većina ljudi ne može napraviti. Atlas je pokazao da može.

Boston Dynamics jučer je objavio videozapis u kojem je prikazao dva modela Atlasa u akciji, a svoje su vještine prikazali u parkouru.

Iz kompanije kažu kako je upravo parkour savršen test kako bi vidjeli napredak i vještine robota jer ta disciplina zahtjeva potpuni angažman cijelog tijela, savršen balans i snalaženje u različitim situacijama i izvođenje različitih pokreta.

Benjamin Stephens iz BD-a rekao je kako svoje robote često testiraju do njihovih granica, što im pomaže u daljnjem razvoju tehnologije.

U ovom videizapisu, roboti su ponovo pokazali fantastičnu koordinaciju i vještine, preciznost u kretanju po različitim platformama, mogućnost održavanja balanse te izvođenje salta unazad.

Slični potezi su se i ranije mogli vidjeti kod Atlasa, ali ovaj puta postoji jedna razlika i to važna razlika u izvođenju tih akrobacija.

Razlika je što sada Atlas može prilagoditi svoje ponašanja na temelju onog što vidi i prepreka koje se nalaze pred njim, što znači da inženjeri više ne moraju pretprogramirati pokrete za skakanje po platformama.

U snimku pogledajte kako je to sve zaista i izgledalo:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!