[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/covid-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/100x73\/covid-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/covid-1.jpg","size":"75.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Dvija varijante koronavirusa i dvije opasnosti

Delta varijanta novog koronavirusa prvo se pojavila u Indiji i višestruko je zaraznija od originalnog soja koronavirusa.

Zbog te karakteristike ta je varijanta novog koronavirusa trenutno najdominantnija širom svijeta te zbog nje prijeti i novi val pandemije.

Postoji opcija i za novu mutaciju, koja može biti opasnija, a riječ je o delta plus mutaciji, koja je isto tako otkrivena na nekoliko područja u Indiji te se smatra mogućom prijetnjom.

Obje varijante smatraju se značajnim varijantama te se šire u mnogim zemljama svijeta.

I dok je standardna delta varijanta puno zaraznija i jača od originalnog soja, delta plus varijanta uspješno napada i u potpunosti cijepljeno stanovništvo te isto tako može izazvati i smrtne posljedice kod istog. 

Dok je delta varijanta trenutno najveća briga epidemiologa diljem svijeta zbog svoje iznimno velike prenosivosti, delta plus varijanta zbog spomenutih mutacija označena je još više zabrinjavajućom.

No, dok klinička promatranja sugerišu još veću zaraznost, prisutnost delta plus varijante zasad je još uvijek na niskoj razini te se širi puno manjom brzinom od očekivanog.

Simptomi koje može izazvati delta varijanta smatraju se ekstremnima u odnosu na originalni soj, a uključuju visok utjecaj na rad pluća, respiratorne poteškoće te probavne smetnje.

Trenutno se provode studije koje se bave utvrđivanjem potpune liste simptoma koje izaziva delta plus varijanta, a evo nekih znakova koji izazivaju zabrinutost stručnjaka:

- probelmi s plućima
- kratkoća daha i otežano disanje
- dugotrajna povišena temperatura i dugotrajan kašalj
- probavni problemi
- osip na koži i alergije
- suhe i vlažne oči
- gubitak apetita i mučnina

Obje varijante predstavljaju najveći potencijalni rizik za necijepljene osobe, a to su pokazale i studije. Cijepljene osobe koje i razviju simptome COVID-19 bolesti imaju tek blažu kliničku sliku i brže se oporavljaju. To je slučaj sa delta varijantom, no kod delta plus varijante, prijetnja je još i veća, prenosi Indian TImes.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!