[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/dyson-sfera.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/100x73\/dyson-sfera.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/18\/dyson-sfera.jpg","size":"104.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nova teorija o tome kako otkriti civilizaciju u svemiru

Nova studija pokušala je odgovoriti na neka od tih pitanja ako je riječ o tehnologiji vanzemaljaca koja predstavlja nešto što mi zovemo Dysonovom sferom i ako je ta sfera postavljena, ne oko zvijezde, već oko ni manje ni više, crne rupe.

- U ovoj studiji razmatramo izvor energije jako razvijene Tip II civilizacije ili Tip III civilizacije. Njima bi bio potreban energetski izvor moćniji od njihovog Sunca -  napisali su između ostalog naučnici u spomenutoj studiji koja je obavljena u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

- Akrecijski disk, korona i relativistički mlazovi mogli bi biti potencijalni izvori energije za Tip II civilizaciju. Naši rezultati sugerišu da akrecijski disk crne rupe čija masa je na razini zvjezdane i čak pri niskim Eddingtonovim omjerima, može dati sto puta više svjetlosti nego primarna zvijezda - piše u studiji.

Koncept Dysonove sfere datira iz 60-tih godina proteklog stoljeća, a popularizovao ga je fizičar Freeman Dyson kao potencijalno rješenje koje rješava problem potrošnje energije koja nadilazi mogućnosti planete na kojem živi neka civilizacija.

Riječ je o zamišljenoj tehnologiji koja je izgrađena oko neke zvijezde u obliku megastrukture te koja koristi energiju te zvijezde kao izvor energije za čitavu civilizaciju.

No Dysonov koncept su korak dalje odveli naučnici s Tajvana predvođeni astronomom Tiger Yu-Yang Hsiaom s nacionalnog univerziteta Tsing Hua. Naime oni su postavili pitanje što ako se Dysonova sfera izgradi oko crne rupe te bi li ona radila i kako bismo je migli otkriti iz našeg kuta svemira, odnosno sa Zemlje?

Crne rupe najpoznatije su po svojem izrazito moćnom gravitacijskom polju koje proguta sve što mu se približi dovoljno blizu i više istu stvar ne pušta van (barem astronomi zasad nisu otkrili suprotno). 

Ispostavlja se da postoji nekoliko procesa u ekstremnoj okolini oko crne rupe iz kojih postoji mogućnost prikupljanja energije.

Tajvanski naučnici proučili su te procese, odnosno akrecijski disk mateirjala koji se vrti oko crne rupe i koji je superzagrijan trenjem do više miliona stepeni Celzijusa, zatim Hawkingovo zračenje, odnosno teoretsko zračenje koje otpuštaju crne rupe i koje je prvi predložio fizičar Stephen Hawking.

Tu su i drugi potencijalni izvori energije poput sferične akrecije, korone magnetizirane plazme između unutarnjeg ruba akrecijskog diska te ruba horizonta...

Hsiao i njegovi kolege uspjeli su dokučiti na temelju modela crnih rupa čije mase su 4, 5 i 20 milijuna puta veće od mase našeg Sunca, da bi sfera oko crne rupe koju čini konstelacija satelita, mogla učinkovito prikupljati energiju iz dijela navedenih procesa. 

- Najviše svjetla može se prikupiti iz akrecijskog diska, koji daje svjetlost i do 100.000 puta veću od Sunca, što je dovoljno da zadovolji energetske potrebe Tip II civilizacije -  zaključili su astronomi.

Dodaju da ako bi Dysonova sfera prikupljala i ostale tipove energije, a ne samo elektromagnetsko zračenje, već i, recimo, kinetičku energiju spomenutih mlazova s polova crnih rupa.

Takve megastrukture mogle bi se otkriti na višestrukim valnim daljinama, otkrili su tajvanski naučnici. Toplije Dysonove sfere bile bi, recimo, vidljivije na ultraljubičastom spektru, a hladnije na infracrvenom, baš kao što je i sam Dyson predvidio.

No, crne rupe i same odašilju enormne količine zračenja na oba spomenuta spektra pa bi otkrivanje Dysonove sfere oko njih bilo lakše reći nego učiniti. Stoga tajvanski naučnici predlažu uzimanje i drugih mjerenja, poput promjena u sjaju, obzirom da na crnu rupu u vrlo maloj količini utječe i gravitacija same Dysonove sfere, prenosi Science Alert.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!