[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/17\/microsoft-80659-1280.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/17\/100x73\/microsoft-80659-1280.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/17\/microsoft-80659-1280.png","size":"72.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Microsoft ulazi u svijet blockchaina

Microsoft u budućnosti planira koristiti blockchain tehnologiju kako bi se zaštitio od digitalnih pirata, a pri tome bi mogao koristiti Ethereum mrežu.

U nedavno objavljenom dokumentu, Microsoft opisuje sistem koji bi potaknu borbu protiv pirata temeljen na Eteherum blockchainu i naziva ga Argus. On bi trebao osigurati da oni koji prijave piratstvo ostanu anonimni, a da se njihova prijava ipak može provjeriti.

Sistem je razvijen u suradnji s istraživačima iz Alibabe i Univerziteta Carnegie Mellon te navodno rješava "set nezaobilaznih prepreka kako bi osigurao sigurnost iako postoji puna transparentnost".

Kako pojašnjavaju iz ovog tehnološkog giganta, Argus bi omogućio praćenje piratskog sadržaja sve do prvotnog izvora zahvaljujući algoritmu koji funkcioniše kao vodeni žig.

Na taj bi način svako mogao prijaviti postojanje piratske verzije kopije nekog Microsoftovog programa (prije svega Windowsa), a da se ne upisuje kao vlasnik.

Iako većina ljudi Ethereum povezuje s kriptovalutom ether, ova se mreža temelji na blockchain tehnologiji baš kao Bitcoin mreže i ostalih. Ipak, za razliku od Bitcoin mreže, kod Ethereuma se često spominju visoke naknade za transakcije. 

Autori dokumenta Argus nazivaju "nadmoćnim nad postojećim rješenjima u smislu povjerenja i provjeravanja podataka".

Kad bi ovakav sistem mogao ući u primjenu i kako će Argus u konačnici izgledati, u dokumentu nije navedeno, ali svakako će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!