[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/16\/electric-car-3716132-960-720.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/16\/100x73\/electric-car-3716132-960-720.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/16\/electric-car-3716132-960-720.png","size":"663.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Sve je više proizvođača automobila koji će uskoro izvršiti elektrifikaciju svojih proizvoda

Mnogi proizvođači automobila najavili su djelomičnu ili potpunu elektrifikaciju svojih vozila, a broj kompanija koje smatraju da za benzince i dizelaše da se uskoro neče proizvoditi i da neće biti mjesta na cestama za njih je sve veći. To se sve više odnosi i na luksuzne proizvođače automobila. Recimo, Bentley je najavio ulaganje u elektrifikaciju.

Jaguar Land Rover je predstavio novu globalnu strategiju "Reimagine" koja obuhvata elektrifikaciju, prema kojoj će gotovo svi jaguari nakon 2025. godine imati samo eleltkrične motore, te će u njihovoj "floti" nestati mjesto za vozila sa motorm sa unutrašnjim sagorijavanjem.

Jaguar je još prije nekoliko godina predstavio prvi električni automobil, I-Pace, a tokom sljedećih godina svi dosadašnji modeli (XE, XF, E-Pace i F-Pace) sa benzinskim i hibridnim motorima biti će zamijenjeni sa električnim motorima. 

U sklopu nove strategije i prelaska na električne motore, Jaguar će uložiti oko 3 milijarde dolara te naglašavaju da zbog tranzicije na nove tehnologije neće zatvarati tvornice automobila u Velikoj Britaniji, niti bilo gdje drugo u svijetu.

Sve ukazuje na to kako je ovo zadnje desetljeće benzinaca i dizelaša te će većina kompanija krajem ovog, a pogotovo početkom tridesetih godina, u ponudi imati samo električne automobile, dok će u mnogim zemljama tokom sljedećeg desetljeća, kako sada stoje stvari, stupiti na snagu zakoni prema kojima će se zabraniti prodaja automobila s motorima s unutarašnjim sagorijevanjem. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!