[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/291218-genjac-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/100x73\/291218-genjac-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/291218-genjac-markica.jpg","size":"293.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Sutra u Sarajevu 7. Kongres SDA, bira se novo rukovodstvo

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će biti birani predsjednik Stranke, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora, te Nadzornog i Etičkog odbora, bit će održan sutra u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni stranački predsjednik Bakir Izetbegović, a bit će birano i devet potpredsjednika.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je u razgovoru za Fenu kazao da će, po broju delegata koji će sudjelovati u radu Kongresa, ovo biti najveći, najbrojniji kongres u 27 godina dugoj povijesti SDA, te da će 1.346 delegata sudjelovati u radu i donošenju odluka.

Pored toga, dolazak je najavilo oko 600 gostiju te 80-tak akreditiranih predstavnika medija.

Genjac pojašnjava da su delegati birani iz svih općinskih organizacija s prostora cijele BiH, a 30 delegata će predstavljati njihovo članstvo u dijaspori širom svijeta.

Po njegovim riječima, najznačajnije pitanje koje se rješava na Kongresu je pitanje programskih dokumenata, programske deklaracije, Statuta i programskih rezolucija koje Kongres usvaja kao najviše stranačko tijelo. Drugo značajno pitanje koje razmatra Kongres je izbor rukovodstva stranke – predsjednika Stranke, potpredsjednika, članova Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora.

Kada je u pitanju izbor predsjednika Stranke, Genjac napominje da su svi općinski, regionalni i kantonalni odbori dobili instrukciju da mogu predložiti jednog ili više kandidata za predsjednika stranke.

- Kad se proces završio, krajem augusta, svih 130 općinskih, kantonalnih, regionalnih organizacija su predložili Bakira Izetbegovića i on se pojavio kao jedini kandidat predložen od svih općinskih, kantonalnih, regionalnih organizacija – kazao je Genjac.

Napomenuo je da u Statutu SDA postoji odredba da se izbor organa vrši tajnim glasanjem između više kandidata. Međutim, predviđena je i mogućnost, ukoliko se pojavi samo jedan kandidat za neki organ, u ovom slučaju za predsjednika stranke, da tijelo koje bira, u ovom slučaju Kongres, može većinom odlučiti da se izbor izvrši javnim glasanjem, odnosno aklamacijom.

- S obzirom na sve te činjenice bit će predloženo Kongresu da se izbor obavi javnim glasanjem i ukoliko većina delegata na Kongresu to prihvati tako će se i obaviti iz racionalnih razloga i uštede vremena – naveo je generalni sekretar SDA.

Kad je u pitanju izbor potpredsjednika Stranke, Genjac kaže da je oko 50 imena bilo u opticaju predloženih od općinskih, regionalonih, kantonalnih organizacija, te da je 28 ispunilo formalno-pravni uslov da ih je predložilo najmanje pet općinskih organizacija ili jedan kantonalni ili regionalni odbor. Izborna komisija je utvrdila formalno-pravnu valjanost tih 28 kandidatura.

- Kadrovska komisija je, po pravilima kadrovske politike u stranci, suzila taj spisak i još obavlja konsultacije s predsjednikom, a predsjednik će nakon konsultacija predložiti konačnu listu kandidata za potpredsjednike stranke. Jer prema Statutu i pravilima, novoizabrani predsjednik Stranke predlaže konačnu listu kandidata za potpredsjednike stranke i to je njegovo statutarno pravo – pojasnio je Genjac, dodajući da može predložiti samo one kandidate koji su predloženi od dovoljnog broja općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija.

Također je kazao da su za 83 člana Glavnog odbora koji se biraju na Kongresu imali više od 400 kandidata, te da je konačni spisak kandidata za Glavni odbor objavljen na oglasnoj ploči u Centrali SDA 24 sata prije kongresa, kako pravila predviđaju.

U Nadzorni odbor bira se pet, a u Etički odbor 11 članova.

Genjac je napomenuo kako očekuju da do 14.00 sati bude završeno plenarno zasjedanje u prvom dijelu i da se do tada završi predstavljanje programskih dokumenata i izbor predsjednika Stranke. Dodao je da se predviđa da oko 17.00 sati bude nastavljen drugi dio plenarnog zasjedanja, gdje bi se konačno usvojili programski dokumenti i vjerovatno bio saopćen dio izbornih rezultata.

Po njegovim riječima, moguće da bi do tada bili prebrojani glasovi za potpredsjednike stranke.

- Nakon toga bi bio završen rad Kongresa, a birački odbori bi nastavili da broje glasove i kako je to predviđno u pravilima izbornog postupka, rezultati glasanja za ostale organe bi bili saopćeni i potvrđeni od izborne komisije najkasnije 24 sata nakon završetka Kongresa – kazao je generalni sekretar SDA.

Kada je riječ o izmjenama Statuta, naveo je da Kongres može usvajati izmjene Statuta ili donositi novi Statut.

- Ovaj put smo se opredjelili da usvajamo novi Statut koji nije apsolutna novina, ima značajan dio odredaba identičnih sa odredbama iz prethodnog Statuta. Međutim, zbog značajnog broja izmjena, opredjelili smo se da usvojimo novi Statut – pojasnio je Genjac.

Navodeći neke od predloženih izmjena, kazao je da postoji jasna odredba da u rukovodstvu stranke mora biti najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, da u Predsjedništvu stranke mora biti po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda i da se na nižim nivoima također mora osigurati odgovarajuća zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda.

- Zatim smo poziciju žena na jedan određeniji i precizniji način utvrdili, tako da se na svim listama koje su u opticaju moralo nalaziti najmanje 20 posto žena i 20 posto mladih. A sistem je takav da osigurava izbor najmanje 15 posto članova Glavnog odbora manje zastupljenog spola. Također, eksplicitna je odredba da jedan od potpredsjednika mora biti žena, odnosno manje zastupljeni spol - kazao je Genjac.

Dodaje i da su pojednostavili organizovanje na općinskom, kantonalnom i regionalnom nivou u smislu ukidanja organa koji su se pokazali suvišnim i nepraktičnim.

Propisano je i da se ne može biti predsjednik na dva nivoa organizovanja. Do sada je bilo nekoliko slučajeva da je neko predsjednik i općinske i kantonalne organizacije. Sad je ta mogućnost ukinuta.

Također je precizirano da se više od tri mandata ne može biti na poziciji predsjednika na bilo kojem nivou organizovanja, a do sada je bilo takvih slučajeva.

Podsjećajući da su do sada imali i "Fatmu" i Asocijaciju žena, Genjac je kazao da su se opredjelili da to ujedine u jednu organizaciju žena SDA, koja će imati jasan program i ciljeve.      

Za mlade će također donijeti nova pravila organiziranja, u nastojanju da se ta mreža na terenu podigne, dodatno aktivira i da se da značajnija uloga mladim u djelovanju i organizaciji stranke.

- To bi bile najznačajnije izmjene Statuta koje su predložene – kazao je Genjac.

Kada su u pitanju potpredsjednici SDA, Genjac je pojasnio da će biti birano ukupno devet potpredsjednika, od kojih dva moraju biti sa područja manjeg entiteta i mora biti najmanje jedna žena.

Napomenuo je da prijedlog novog Statuta predviđa ukidanje pozicije zamjenika predsjednika stranke.

- Razmatrali smo to pitanje. Ako postoji predsjednik i potpredsjednici, pitanje zamjenika predsjednika je bilo diskutabilno pa smo se opredjelili za rješenje da imamo predsjednika i potpredsjednike. Predsjednik će u slučaju privremene spriječenosti određivati ko ga zamjenjuje od potpredsjednika. Mislimo da je to praktičnije rješenje – kazao je generalni sekretar SDA Halid Genjac u razgovoru za Fenu uoči 7. Kongresa SDA. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!