[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/fna-108718.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/fna-108718.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/fna-108718.jpg","size":"354.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Lajčak: Prvi zadatak BiH na europskom putu formiranje vlasti

Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke i predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Miroslav Lajčak kazao je u četvrtak u Mostaru da je prvi zadatak BiH na europskom putu formiranje Vijeća ministara BiH.

On je u razgovoru s predsjednikom HNS-a BiH i HDZ-a BiH Draganom Čovićem istaknuo kako nema europskoga puta dok se ne formira vlast u BiH te da bez toga nema ni dijaloga.

- Prvi zadatak BiH na europskom putu je formiranje Vijeća ministara. Ako nema vlasti nema ni dijaloga - kazao je Lajčak u Mostaru gdje mu je dodijeljena titula počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru.

Podsjetio je kako je Europska unija u fazi usvajanja nove strategiju vezanu za Balkan.

- Amerika je imenovala svog specijalnog predstavnika, EU formira novu komisiju i novi visoki predstavnik (za vanjske poslove) mora predstaviti novu strategiju. Imat ću sastanak s njim vrlo brzo i zato mi je bilo vrlo važno da dobijem informacije kakvo je stanje. Moj je stav da EU treba biti vidljiva i prisutna na ovom području - kazao je Lajčak.

Čović je istaknuo važnosti formiranja vlasti na svim razinama, naglasivši kako BiH nema drugoga puta do euroatlantskoga.

- Moramo napraviti vidne reforme koje se moraju prepoznati u našoj agendi kada su u pitanju ekonomska i socijalna prava. To je smisao zajedničkog funkcioniranja zakonodavne, izvršne i političke vlasti, a jednako tako i funkcioniranja pravne države - rekao je Čović.

Dodao je kako je unatoč svemu optimist te da vjeruje kako bi uskoro moglo doći do formiranja vlasti u BiH.

- Nadam se da će nakon subote i kongresa SDA doći do završavanja političkih procesa unutar nekih političkih stranaka u BiH (tu mislim na SDA) te da ćemo krenuti razgovarati o nekim ključnim pitanjima kako bi profunkcionirala vlast u BiH - zaključio je Čović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!