[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/l-b8a50795990b26a5e5bdc3616da0ebcb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/100x73\/l-b8a50795990b26a5e5bdc3616da0ebcb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/l-b8a50795990b26a5e5bdc3616da0ebcb.jpg","size":"111.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Sutra tradicionalni bajramski koncert 'Bajram dođe, mirišu avlije', prihod namijenjen za pomoć Gazi

Prvog dana Ramazanskog bajrama u Sarajevu će biti održan tradicionalni koncert “Bajram dođe, mirišu avlije” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Koncert, koji će biti upriličen u dvorani "Mirza Delibašić“ u Skenderiji, humanitarnog je karaktera, a cjelokupan prihod od prodanih karata biće usmjeren za pomoć Gazi i Palestini.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić kazao je da će gostima ponuditi kvalitetan sadržaj, ali i prenijeti poruke značajnog blagdana i sudjelovati u kreiranju svijesti o potrebi zdravog načina života.

- U ovome programu koji ima najdužu neprekinutu tradiciju realizacije i koji se emitira na BHRT drugi dan Bajrama ugostit ćemo neke od najpoznatijih imena duhovne i popularne muzike iz BiH i regiona. Očekujemo 5.000 posjetilaca, a prihod od koncerta će biti usmjeren u humanitarne svrhe za pomoć Gazi i Palestini – istakao je.

Muzički producent koncerta Dino Šukalo kazao je da su pokušali spojiti tradicionalnu bosansku i tursku duhovnu muziku u čemu su mu pomogli dva najbolja izvođača ilahija i kasida iz Turske Sami Özer i Mustafa Demirici te Burhan Šaban.

Dodao je da će se publici predstaviti i Hor Hamza, Naida Kraljić, Kenan Mačković, Kenan Hasić i Ibrahim Biličević.

Orkestar će, pored Dine Šukala, činiti Adis Sirbubalo (klavir i harmonika), Bojan Ahac (klavijature), Edvin Hadžić (bas), Amar Češljar (udaraljke), Melih Berse (ney), Ramazan Gökhan Çağlı (kanun), Özgür Koban (violina) i Emrullah Şengüller (čelo).

Prateći vokali su Ajsela Zoronjić, Medina Turković, Nedim Bašić i Alen Hadžić, a horovi "Šapat srca", "Preporod" i Hor MIZ Sarajevo.

Gosti koncerta Burhan Šaban, Sami Özer i Mustafa Demirci izrazili su zadovoljstvo što imaju priliku učestvovati na koncertu, poručivši da su se potrudili da duhovnu muziku izdignu na jedan novi nivo.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić pozvao je građane da zajedno proslave Bajram te da podrže taj humanitarni gest.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo već 17. godinu u povodu Ramazanskog bajrama organizuje koncert čiji je cilj da građani Sarajeva, ali i ostali večernje sate prvog dana Bajrama provedu uz ilahije, kaside i sevdalinke.

Bajramskim koncertom se ujedno završava projekt "Visit Sarajevo - Feel the spirit od ramadan“, koji je MIZ Sarajevo organizirao s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!