[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/wikipedia-screen.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/100x73\/wikipedia-screen.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/wikipedia-screen.png","size":"334.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Suosnivač najpopularnije online enciklopedije: Ne vjerujte svemu što ste na njoj pročitali

Gotovo da nema osobe koja u toku jedne sedmice ne otvori stranicu online enciklopedije, Wikipedia, da bi pronašao odgovor na neko pitanje za koje mu je potreban odgovor. 

Besplatna internertska enciklopedija, koja je nastala zahvaljujući trudu i vremenu samih korisnika, postala je glavno mjesto za pronalazak informacija. Procjenjuje se da je svakog mjeseca posjeti više od šest milijardi posjetitelja, koji informacije traže među više od 56 miliona članaka.

Ali njen suosnivač Larry Sanger upozorava kako ne treba vjerovati svemu što se tamo pročita.

U intervjuu za Lockdown TV, Sanger je istakao kako je Wikipedia, onakva kakva je bila na početku, bila dobro zamišljena ideja, ali ono u šta se pretovrila više nije enciklopedija nego "stavovi establišmenta o gotovo svemu".

- Možete li zaista vjerovati da će ono što pročitate biti istinito? Pa to ovisi o tome šta mislite da je istina -  rekao je Sanger.

Kao primjer je naveo stranicu na Wikipediji koja se odnosi na aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena.

Kad je pogledate, ima veoma malo podataka o dilemama koje su republikanci imali oko njega.

Upozorio je i kako neke marketinške agencije aktivno mijenjaju članke koji se odnose na njihove klijente kako bi kontrolisali sliku koju javnost ima o njima.

- Wikipedija je poznata po tome da ima velik utjecaj u svijetu. Zato je uz nju nastala i velika, ružna i kompleksna igra koja se igra iza kulisa, ne bi li članci govorili ono što netko želi da govore -upozorio je Sanger.

To je jedan od razloga zbog kojih je još 2007. godine napustio projekt u koji je uložio mnogo vremena i znanja.

- Wikipedia kakvu poznajemo danas, više se ne može popraviti - istaknuo je Sanger za Lockdown TV. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!