[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/musk-punjaci.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/100x73\/musk-punjaci.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/21\/musk-punjaci.jpg","size":"62.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Musk najavio: Teslini punjači će moći puniti i druge električne automobile

Mreža Teslinih punjača uskoro bi mogla puniti i druga električna vozila, najavio je Elon Musk.

Odgovarajući na pitanje jednog od pratitelja na Twitteru, Musk je napisao kako će do kraja godine otvoriti mrežu Supercharger drugim električnim vozilima.

- Stvorili smo vlastiti konektor, jer tada nije bilo standarda i Tesla je bio jedini proizvođač električnih automobila dugog dometa. To je jedan tanki konektor za sporo i brzo punjenje. Osim toga, učinit ćemo našu mrežu Superchargera otvorenom za sve električne automobile kasnije ove godine -napisao je Musk. 

 

Musk nije precizirao kako će mreža brzih punjača biti dostupna drugim električnim vozilima, kao ni koja električna vozila bi mogla koristiti prednosti Superchargera-

Teslini noviji punjači koriste konektore koji nisu kompatibilni s drugim električnim vozilima, zbog čega su, u teoriji, rezervisani isključivo za Tesline vozače. 

Trenutno, širom svijeta, aktivno radi više od 25 hiljada Teslinih punjača, što bi, ako se učini dostupnim i drugim vozilima, moglo poboljšati mrežu punjača i učiniti električna vozila još privlačnijima.

Ali, da bi se ovakav scenario dogodio, Tesla svoje punjače mora "otvoriti", odnosno, prilagoditi tako da svi električni automobili mogu koristiti iste. Dakle, moraju promijeniti konektore kako bi bili kompatibilni s drugim automobilima. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!