[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/04\/kapicpenzija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/04\/100x73\/kapicpenzija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/04\/kapicpenzija.jpg","size":"316.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Sulejman Kapić, penzioner: Ko može živjeti od tri KM penzije?

Ničeg novog u tvrdnji da je i Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj je pritisak penzionera veći od njegove penzije. I da je za njihove penzije puno dana u mjesecu. Jedan od takvih penzionera je i Sulejman Kapić, bivši pripadnik Petog korpusa Armije RBiH i logoraš iz Cazina. On je 2009. godine dobio rješenje o obračunu penzije na iznos od 3,29 KM.

- Iz revolta, principa, inata tih 3,29 maraka ne želim ni uzimati! Dok sam živ, tako će i biti! Zar nije sramota da borac, ratni vojni invalid 60 posto i logoraš od države bude toliko ponižen. Žalio sam se na rješenje PIO/MIO, tužio ih. Uzalud! Izgubio sam na sudu. Ko može živjeti od tri KM penzije? Neka to probaju ovi što su mi je dali - žali se Kapić.

Zarobljen je u zimu 1994. godine, na Hasinom vrhu, Grmuško-srbljanskom platou. Tu, na Hasinom vrhu, vodile su se česte bitke zbog obližnje hidrocentrale koju su četnici htjeli zauzeti. Helem, kad su ga zarobili, četnici su Kapića vezali za drvo. Cijelu je noć proveo tako vezan na minus 20 stepeni Celzija. Potom su ga zatočili u Kamenici kod Drvara, koncetracionom logoru čuvenom po zlu! Logoraše su krili od Međunarodnog crvenog krsta. Nakon dva i pol mjeseca psihičkih i fizičkih tortura Kapić je razmijenjen.

- Bio je kost i koža. U trenutku razmjene imao je oko 50 kilograma - sjeća se jedan od svjedoka te razmjene.

Kapić ima status ratnog vojnog invalida sa tjelesnim oštećenjem od 60 posto. Na osnovu toga ima mjesečna primanja od oko 140 KM. Živi sam! Nije mu, kaže, jasno zbog čega mu je penzija tako mala. Misli da je u penziju otišao po povoljnim uslovima, kao ratni vojni invalid. No, nije tako!

- Sulejman Kapić je u invalidskoj penziji, imao je radni staž od dvadeset mjeseci i na osnovu toga dobija penziju. Istina, ona više nije 3,29 KM, nego oko šest KM. Imao je nešto radnog staža i u Sloveniji, ali mu to tamo nisu priznali. Tužio je, ali je na sudu izgubio spor - objasnili su nam u Zavodu PIO/MIOFBiH.

No, nije Kapić jedini penzioner s ovako malom penzijom. Sijaset ih je. Pogotovo vojnih penzionera. Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH, veli da, prema njegovim podacima, ima mnogo penzionera sa penzijama od 50 KM. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!