[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/02\/branko-peric-sudija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/02\/100x73\/branko-peric-sudija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/02\/branko-peric-sudija.jpg","size":"77.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Sudija Branko Perić za Start: Nije Đoković prvi slučaj međunarodne nepravde

Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine u intervjuu za magazin Start BiH između ostalog komentirao je i sudsku odluku o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije a vezano za njegov nastup na Australian Openu.

Prenosimo ovaj dio intervjua:

 I dok neki tvrde da je sud samo ispoštovao zakon drugi pak tvrde da je čak i u Australiji ta sudska odluka bila obojena politikom u kontekstu skorih tamošnjih izbora. Šta Vi mislite o cijelom slučaju?

- Cio svijet je obojen politikom. O slučaju Đoković će se tek pričati. Momak sa periferije je nadvisio moćni i bogati svijet i postao problem. Zaustavljen je uz pomoć „nezavisnog“ suda koji se pozvao na jednu anahronu odredbu imigracionog zakona prema kojoj ministar za imigracije (izvršna vlast) ima moć veću od suda. To je apsurd za države koje se ponose vladavinom prava i pravde. Bez obzira na ministrovo ovlaštenje, sud je mogao da anahronu normu imigracionog zakona protumači u duhu vremena i pozove se na presedan kako bi sačuvao ugled suda, jednakost u postupanju, pravičnost postupka i načelo pravde. Propuštena je velika prilika da se sačuva ugled suda i međunarodni ugled Australije kao demokratske države. Nije Đoković prvi slučaj međunarodne nepravde. Sjetite se slučaja Monike Seleš, koju je mentalno poremećeni navijač, naočigled šest hiljada gledalaca, za vrijeme meča napao i povrijedio nožem. Da nije bilo tog povređivanja, Monika Seleš bi držala rekord najbolje teniserke svijeta. Selešova je podnijela tužbu protiv organizatora meča zbog propusta u osiguranju, ali je sud njenu tužbu odbio i naložio joj da plati ogromne sudske troškove. Troškovi i gubitak sponzora su finansijski uništili teniserku u usponu. Tako stvari stoje sa pravdom i politikom!- kazao je sudija Perić.

Cijeli intervju čitajte u novom broju magazina Start BiH- na kioscima širom Bosne i Hercegovine!

start-reklama-563.png

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!