[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/28\/l-1f7e7d9ccaf2680c0e6cbadce9c31efc.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/28\/100x73\/l-1f7e7d9ccaf2680c0e6cbadce9c31efc.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/28\/l-1f7e7d9ccaf2680c0e6cbadce9c31efc.jpg","size":"68.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Studenti Odsjeka za kulturalne studije UNZE predstavili naučne radove

Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici bio je domaćin 2. konferencije u oblasti kulturalnih studija "Kultura i grad", na kojoj su studenti tog odsjeka zeničkog fakulteta predstavili svoje naučne radove.

 

Uvodničari su bili prof. dr. Alisabri Šabani sa Univerziteta u Sarajevu te diplomirane kulturologinje Emina Bajtarević i Nerdžis Čaplja.

-Naši su nastavnici i saradnici, zajedno sa studentima Kulturologije, radili na pripremi naučno-istraživačkih radova koji se tiču u velikoj mjeri onoga što sami studenti rade i u toku nastave. Cilj je da naši studenti, kroz praktičan rad i obilazak našeg grada Zenice, prikažu teme i radove koji se tiču samog Grada te da ih prvi put prezentiraju i uživo - naveo je prorektor za nastavu tog fakulteta Adnan Bujak.  

Napominje kako su teme radova koji su prezentirani bile iz oblasti kulture, vizuelne umjetnosti, historije, urbanizacije… Prošlogodišnja konferencija održana je u online formatu pa je ovakav način prezentacije važan i za podizanje nivoa vještina javne prezentacije i zbog činjenice da će, po završetu studija, “raditi u ustanovama kulture ili institucijama koje se bave promocijom Grada, Kantona i države Bosne i Hercegovine”.

Asistent na Odsjeku za kulturalne studije Alen Šabanović, koji je organizator ove konferencije, ističe kako je to “samo jedan od njihovih projekata ove godine”.

-Kulturalni studiji su i oblikovani tako da obučavamo studente da bi postali kompetentne osobe koje mogu samostalno da djeluju u oblasti kulture. Da bismo to postigli, potrebno je da kroz nastavu realizujemo i projekte koji uključuju, između ostalo, terenska istraživanja, konferencije, stručne izložbe… Ove godine, kroz konferenciju 'Kultura i grad', želimo da se fokusiramo isključivo na život urbanog konteksta. U suštini, razmatrali smo kakvi su to stilovi i načini života prisutni u gradu, kakve vrijednosti vladaju u društvu, gdje su tu tačke razilaženja i podudaranja - istakao je Šabanović.

Sama diskusija, podvukao je, nije jedini cilj ovih aktivnosti nego žele poslati i poruku Gradu kako “kulturalne studije nisu samo jedan izolovani akademski prostor, nego mogu biti pozicionirani kao aktivni kritički element zajednice”.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!