[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/28\/google-slika.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/28\/100x73\/google-slika.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/28\/google-slika.jpg","size":"100.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google ima novu opciju za zaštitu privatnosti

Ljudi se ponekad šokiraju s rezultatima pretraživanja koje dobiju kada upišu svoje ime.

Internet o njima pamti stvari stare dvadesetak i više godina, ali među rezultatima pretrage mogu se pronaći i informacije i podaci za koje nikada ne bi htjeli da ih se drugi dokopaju poput adrese, broja telefona pa čak i informacija o bankovnom računu, što predstavlja veliki prijetnju po privatnost svake osobe.

 

Google je s vremenom počeo uvoditi opcije s kojima korisnicima pomaže u uklanjanju određenog sadržaja sa svoje pretraživače koji bi za njih mogao biti neugodan ili bi se mogao iskoristiti za prevare poput podataka o bankovnim računima, fotografija bankovnih kartica i slično.

Američka kompanija je najavila još jedan korak prema takvom povećanju privatnosti korisnika, odnosno njihovih ličnih podataka na pretraživaču.

Na svom su blogu najavili kako su proširili svoju politiku uklanjanja rezultata pretraživanja s pretraživača pa ona sada obuhvata i podatke za ličnu identifikaciju korisnika kao što su recimo telefonski brojevi, email adresa i fizičkih adresa korisnika.

U slučaju da surfajući vlastito ime naiđete na takve spomenute osjetljive podatke poput adrese i financijskih podataka, ali i fotografija svojih dokumenata ili fotografije vaših potpisa na dokumentima, kao i povjerljive podatke za pristup servisima, mailovima, društvenim mrežama i slično, potrebno se javiti Googleu i od ove kompanije zatražiti uklanjanje tih podataka s pretraživača.

Iz ove kompanije kažu da će ukloniti i dodatne informacije koje predstavljaju opasnost za krađu identiteta, čime su krenuli u proces jače zaštite privatnosti svojih korisnika.

Podaci o kućnoj adresi i broju telefonu mogu se iskoristiti na brojne opasne načine - od telefonskog kontakta zbog prevara ili prijetnji ili čak dolaska na kućni prag.

Zbog toga su korisnici od Googlea tražili da se ti podaci uklone s rezultata pretraživanja i Google im je sada napokon izašao u susret i omogućio tu opciju.

Više informacije o tome možete potražiti na Googleovim stranicama na kojima možete pokrenuti i proces uklanjanja sadržaja, čime ćete se zaštiti.

Ono što treba naglasiti jest da se kontaktiranjem Googlea sam sadržajneće ukloniti s izvora na kojem je objavljen poput web stranica, već se samo neće prikazivati u rezultatima pretraživanja, odnosno tokom guglanja.

Ako u potpunosti želite ukloniti taj sadržaj s interneta, potrebno je kontaktirati vlasnika stranice i od njega zatražiti da izbriše sporne podatke za koje mislite da mogu ugroziti Vas, vašu privantost, imovinu, sigurnot itd, piše Engadget.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!