[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/10\/domine-zivot.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/10\/100x73\/domine-zivot.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/10\/domine-zivot.jpg","size":"214.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Stogodišnjaci u BiH: Najprije izgubiš četvrtog za remi, pa trećeg za preferans, pa drugog za domine

PASIJANS: Svi, dakako, želimo da živimo dugo, ali niko ne želi da bude starac. No, vrijeme prolazi, stariš i odlaziš polako. Najprije si izgubio četvrtog za remi, trećeg za preferans, pa drugog za domine. Ostaješ sam, otvaraš pasijans da vidiš šta će biti sa tobom. Sve to znaju 752 stogodišnjaka koliko ih, prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i rezmjenu podataka BiH (IDEA), živi u Bosni i Hercegovini. Barem ih je toliko bilo decembra 2018... Nije, reći vam neko od njih, najveća tragedija umrijeti mlad, nego doživjeti 100 godina, a ništa ne proživjeti. Većini su unuci stigli u posljednjem trenutku, onda kada im se činilo da više nikome nismo potrebni.

Podaci kažu da u BiH ima mnogo više žena koje imaju sto i više godina. Naime, od ukupnog broja stogodišnjaka muškaraca je 214, a žena 538. Najviše stogodišnjaka živi u Mostaru (46) - 13 muškaraca i 33 žene. Do prije godinu, u BiH je živjelo 769 osoba straijih od sto godina, kada je, također, broj žena koje su napunile sto i više godina bio dvostruko veći. Helem, nastarija osoba u BiH je muškarac rođen 25. septembra 1904. godine koji živi u na području Opštine Stari Grad Sarajevo. Kako god, Nedžad Ajnadžić, načelnik sarajevske Općine Centar, posjetio je nedavno najstariju stanovnicu općine Centar Raziju Hadžimulić u njenom domu, u ulici Ferhadija.

SERENADA: Nana Razija je rođena je 1. juna 1917. godine u Sarajevu u kojem je provela svoj cijeli radni i životni vijek. Nažalost, Razija načelnika nije dočekala na nogama. Mjesec prije pala je u postelju. Inače, načelnik svake godine posjeti Raziju na njen rođendan, ali zbog datih okolnosti ove godine je odlučio da to učini nešto ranije. Ajnadžić je, saopćili su iz Općine, Raziji uručio rješenje o dodjeli 300 maraka pomoći. To bi njenom sinu i snahi sa kojima živi, trebalo da pomogne. Inače, ona dane provodi u postelji, a o njoj se sa mnogo ljubavi brinu sin i snaha, sa kojima živi 45 godina. Prezadovoljna je, kaže za ovdašnje dnevne novine, kako je prošao njen život, sve joj je išlo naruku i bilo onako kako je htjela. Imala je četiri sestre. Zabavljala se sa jednim dečkom iz Treće gimnazije.

- Roditelji nisu bili za to, jer su htjeli da se zabavljam sa jednim pravnikom. Međutim, nisam ih slušala i krijući sam se sastajala sa njim. Tako sam se udala za njega sa 20 godina i do dan-danas nikad se nisam pokajala. Život mi je bio tako lagan. Ne mogu to opisati, da mi je žao da se rastajem s ovim životom - ispričala je Razija Hadžimulić, koja je kazala da je zdravim i opuštenim načinom života došla u ove godine.

Sa mužem Idrizom je u braku bila više 50 godina. Kaže, lijepo je pjevao i svirao gitaru, imao motor sa prikolicom pa su išli na izlete. Idriz joj je u vrijeme kad su se zabavljali dolazio pod prozor i pjevao serenade, a ona je, u znak zahvalnosti, palila i gasila svjetlo!

SVJEDOK RATOVA: Podsjetimo, oktobra 2016. preminuo je, u 110. godini života, tada najstariji Sarajlija - Jovan Jovanović. Umro je u Gerontološkom centru Sarajevo. Bješe profesor ruskog jezika i književnosti. Iza sebe je ostavio 222 rada. Preživio je četiri rata - dva svjetska i dva rata na Balkanu. Sahranjen je kraj supruge Zagorke, koju je na onaj svijet ispratio 1973. godine.

Za života je pričao da imao je „strašan život“. Svjedok dva balkanska i dva svjetska rata, očevidac raspada bivše Jugoslavije, živi udžbenik moderne historije, nije zaboravio niti jedan detalj dramatičnih događaja 20. vijeka.

- Moj otac je došao iz Amerike kada je počeo Prvi balkanski rat, a u Prvom svjetskom ratu se izgubio. Gdje su ga ubili, šta je sa njim bilo, pojma nemam. U Drugom svjetskom ratu, četnici su mi zatvorili jedinu sestru. Brata nisam imao - objašnjavao je tada 109-godišnji Sarajlija. Svaki dan je čitao, pisao o književnosti, istoriji i hrišćanskoj filozofiji. Nije si pridavao veliki značaj. 

- Ja sam sitan čovjek. Ime mi je 'Niko', prezime 'Ništa'. Kome ću ja dati savjet u ovim godinama? - pitao se Jovanović.

Govorio je da nigdje seljak nije prezren kao kod nas. I ako hoćeš da ga poniziš reci mu: Ti si seljačina, šta ti znaš. Ti si glup kao seljak. Seljačku ti majku, seljačkog ti oca.

- To je sramota. Mi smo svi seljaci. Mi smo svi izašli iz opanaka. Seljak je sve stvorio - i književnost i arhitekturu i umjetnost - govorio je Jovan.

Inače, najstarija osoba na svijetu je 115-godišnja Kane Tanaka.Tanaka je zvanično proglašena najstarijom osobom na svijetu na ceremoniji održanoj u staračkom domu u Fukuoki na jugozapadu Japana. Ona je rođena 2. januara 1903. godine kao sedmo od osmoro djece. Udala se za Hidea Tanaku 1922. godine i imali su četvoro djece, a peto su usvojili. Prethodno najstarija osoba na svijetu bila je Japanka Čijo Mijako, koja je preminula u julu prošle godine u 117. godini.

DUGOVJEČNI JAPANCI: U Japanu je bilo više najstarijih muškaraca na svijetu, među njima Džiroemon Kimura, koji je umro 2013. sa 116 godina, i Sakari Momoi, koji je umro u julu 2015. godine sa 112 godina. Po zvaničnim podacima, prošle godine je u Japanu bilo 68.000 stogodišnjaka. Rekord dugovoječnosti i za žene i za muškarce i dalje drži Francuskinja Jean Calmant (Žan Kalman), koja je umrla 1997. sa 122 godine i 164 dana. Nadživjela je i ćerku i unuka. Cijelog života voljela je da vozi bicikl, a s ovom aktivnošću je prestala tek kada je napunila 100 godina. Sama je živjela do svoje 110. godine, kada je morala da pređe u starački dom, a pušila je do 117. godine. Bila je vrlo aktivna i pokretna sve do preloma bedrene kosti neposredno pred 115. rođendan, nakon  čega je morala da koristi invalidska kolica. Preminula je 4. avgusta 1997. godine,  u 123. godini života. Žana je za života otkrila da je stalno koristila maslinovo ulje u ishrani, ali i za negu kože - svakog dana ga je utrljavala u kožu. Nedjeljno je jela kilogram crne čokolade, a svakodnevno je konzumirala luk, vino, kao i dosta voća i povrća.

 RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Recept za dug život jest umjerenost u hrani i piću, a posebno je važno bavljenje različitim oblicima rekreacije. Zato se dobro osjećam i u dubokoj starosti - izjavio je Leon Štukelj, svojevremeno najstariji živući olimpijski pobjednik (Pariz, 1924. i Amsterdam, 1928.), uoči 100. rođendana, 1998. godine. Štukelj je rođen 12. decembra 1898. godine u Novom Mestu (tada Austro-Ugarska),  a umro je u Mariboru 8. decembra 1999. godine.

Gimnastikom se počeo baviti vrlo rano zahvaljujući jačanju sokolskog pokreta u Sloveniji, a već na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1922. godine pokazao je svoj gimnastički talent osvojivši sedmo mjesto, iako se u to vrijeme, kao i ostali članovi Sokola, bavio i drugim sportovima. Leon Štukelj je bio i odličan atletičar i plivač.

Nastupio je na sedam velikih natjecanja i ukupno osvojio 20 medalja: osam zlatnih, šest srebrnih i šest brončanih. Samo na Olimpijskim igrama osvojio je šest medalja: dvije zlatne na Olimpijskim igrama u Parizu 1924, zlato i dvije bronce na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. i srebro na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Njegova zbirka medalja bi sigurno bila još brojnija da je Kraljevina Jugoslavija sudjelovala na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1932.

Dakle, devedesetih godina 20. stoljeća bio je najstariji živući olimpijski pobjednik. Zbog toga je bio specijalni gost na svečanom otvaranju Olimpijskih igri u Atlanti 1996. Sve do smrti, četiri dana pred 101. rođendan, svakodnevno je vježbao kod kuće. Umro je u Mariboru od srčanog udara.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!