[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/05\/26\/startbih-2017052605153993-big.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/05\/26\/100x73\/startbih-2017052605153993-big.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/05\/26\/startbih-2017052605153993-big.jpg","size":"284.19","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Štetnost umjetnih zaslađivača

Mnogi od nas se odlučuju na umjetno zaslađene, „dijetalne“ napitke umjesto pića zaslađenih šećerom, vjerujući da su bolji izbor za naše zdravlje.

Novo istraživanje je pokazalo da to možda i nije istinito.

Istraživači su otkrili da osobe koje su konzumirale najmanje jedno umjetno zaslađeno piće dnevno, imale gotovo tri puta veću vjerovatnoću za moždani udar ili demenciju, u poređenju sa onima koji su takvo piće pili manje od jednom sedmično.
Kao rezultat rasta šećera i bolesti povezanih sa njim ,sve više ljudi okreće se umjetno zaslađenoj hrani i pićima kao "zdravijim" alternativama. Međutim, sve veći broj studija otkriva da su umjetno zaslađeni proizvodi daleko od toga.

Jedna studija koja je objavljena prošle godine, povezana s aspartamom - umjetnim zaslađivačem koji se obično nalazi u dijetalnim pićima - s povećanjem težine kod miševa, a nova istraživanja pokazuju da se potencijalne štete koje nanose umjetni zaslađivaći mogu proširiti i na mozak. Studija o moždanom udaru je obuhvatala 2.888 odraslih osoba starih 45 i više godina, te je 1.484 osoba starijih od 60 godina učestvovalo u istraživanju o demenciji. Tokom razdoblja od sedam godina, ispitanici su izvještavali o svojim prehrambenim navikama redovitim ispunjavanjem upitnika o svojoj ishrani. Istraživači su koristili ove informacije kako bi utvrdili stepen konzumacije umjetno zaslađenih napitaka sudionika. Tim je slijedio subjekte tijekom narednih 10 godina kako bi pratio razvoj moždanog udara i demencije. Istraživači su identificirali 97 slučajeva moždanog udara. Od toga 82 slučaja bilo je ishemijski moždani udar, koji je tip moždanog udara uzrokovan blokiranjem krvne žile koja opskrbljuje krv u mozgu. Tijekom deset godina praćenja identificirano je ukupno 81 slučaj demencije. Od tih slučajeva, 63 su bili Alzheimerova bolest, najčešći oblik demencije.

U usporedbi s odraslim osobama koje su pili umjetno zaslađena pića manje od jednom tjedno, oni koji su konzumirali ova pića barem jednom dnevno, imali su trostruko veći rizik od ishemijskog moždanog udara i 2.9 puta veći rizik od Alzheimerove bolesti. Ti su rezultati dobijeni nakon što su obuhvaćeni brojni drugi čimbenici; uključujući dob, spol, obrazovanje, status dijabetesa i prisutnost ApoE gena koji je povezan s većim rizikom od Alzheimerove bolesti. Istraživači nisu pronašli povezanost između unosa šećerom zaslađenih pića i rizika od moždanog udara i demencije, iako upozoravaju da slatki napici i šećer predstavljaju druge opasnosti po zdravlje.

"Preporučujemo da ljudi redovito pije vodu umjesto slanih ili umjetno zaslađenih napitaka", napominje Pase.

Podijelite ovaj članak!