Mnogi od nas se odlučuju na umjetno zaslađene, „dijetalne“ napitke umjesto pića zaslađenih šećerom, vjerujući da su bolji izbor za naše zdravlje.
Novo istraživanje je pokazalo da to možda i nije istinito.
Istraživači su otkrili da osobe koje su konzumirale najmanje jedno umjetno zaslađeno piće dnevno, imale gotovo tri puta veću vjerovatnoću za moždani udar ili demenciju, u poređenju sa onima koji su takvo piće pili manje od jednom sedmično.
Kao rezultat rasta šećera i bolesti povezanih sa njim ,sve više ljudi okreće se umjetno zaslađenoj hrani i pićima kao "zdravijim" alternativama. Međutim, sve veći broj studija otkriva da su umjetno zaslađeni proizvodi daleko od toga.
Jedna studija koja je objavljena prošle godine, povezana s aspartamom - umjetnim zaslađivačem koji se obično nalazi u dijetalnim pićima - s povećanjem težine kod miševa, a nova istraživanja pokazuju da se potencijalne štete koje nanose umjetni zaslađivaći mogu proširiti i na mozak. Studija o moždanom udaru je obuhvatala 2.888 odraslih osoba starih 45 i više godina, te je 1.484 osoba starijih od 60 godina učestvovalo u istraživanju o demenciji. Tokom razdoblja od sedam godina, ispitanici su izvještavali o svojim prehrambenim navikama redovitim ispunjavanjem upitnika o svojoj ishrani. Istraživači su koristili ove informacije kako bi utvrdili stepen konzumacije umjetno zaslađenih napitaka sudionika. Tim je slijedio subjekte tijekom narednih 10 godina kako bi pratio razvoj moždanog udara i demencije. Istraživači su identificirali 97 slučajeva moždanog udara. Od toga 82 slučaja bilo je ishemijski moždani udar, koji je tip moždanog udara uzrokovan blokiranjem krvne žile koja opskrbljuje krv u mozgu. Tijekom deset godina praćenja identificirano je ukupno 81 slučaj demencije. Od tih slučajeva, 63 su bili Alzheimerova bolest, najčešći oblik demencije.
U usporedbi s odraslim osobama koje su pili umjetno zaslađena pića manje od jednom tjedno, oni koji su konzumirali ova pića barem jednom dnevno, imali su trostruko veći rizik od ishemijskog moždanog udara i 2.9 puta veći rizik od Alzheimerove bolesti. Ti su rezultati dobijeni nakon što su obuhvaćeni brojni drugi čimbenici; uključujući dob, spol, obrazovanje, status dijabetesa i prisutnost ApoE gena koji je povezan s većim rizikom od Alzheimerove bolesti. Istraživači nisu pronašli povezanost između unosa šećerom zaslađenih pića i rizika od moždanog udara i demencije, iako upozoravaju da slatki napici i šećer predstavljaju druge opasnosti po zdravlje.
"Preporučujemo da ljudi redovito pije vodu umjesto slanih ili umjetno zaslađenih napitaka", napominje Pase.